Zabijačka v Base Campu

Čeští horolezci se po třítýdenním půstu dočkali čerstvého masa. Odnesl to malý býček, který po svých absolvoval celou trasu dlouhou 125 kilometrů.

Trojice českých horolezců si v základním táboře pochutnala na pořádném mase. Do té doby jedla jen masové konzervy přivezené z Čech.
„Býček musel absolvovat stejný trek jako my před měsícem. Na trase však nebylo tolik sněhu, takže to měl jednodušší. Kupodivu ani moc nezhubnul a byl i celkem čilý. Na to, že byl v 5000 metrech. Až mi ho bylo líto, že jeho dny byly sečteny,“ popisuje své dojmy Libor Uher.
Kuchaři ho nechali pár hodin vydechnout. Dali mu nějaké zbytky z kuchyně a pak odpoledne už mu šli po krku.
„Bylo zajímavé sledovat, jak ho kuchař porcuje nevelkým nožíkem, který sem tam přebrousí o nějaký šutr. Všechno to dělají na koleně. Liga na ochranu zvířat by asi se způsobem porážky skotu zvaného “DZOO” nesouhlasila, ale tady jsme v Pákistánu a pravidla jsou pákistánská,“ vysvětluje předseda Horolezeckého oddílu Frýdek-Místek.
DZOO je kříženec Jaka s normálním domácím skotem.
„Je to takové menší a chlupaté a je to sudokopytník. Maso chutná úplně stejně jako naše hovězí,“ prozrazuje Uher.