Začal Turnaj mistrů, Británie vzhlíží k Murraymu

Andy Murray

Andy Murray Zdroj: ctk

Miliony pro tenisty, desetitisíce fanoušků, stamiliony pro britskou ekonomiku. To bývá účet londýnského tenisového Turnaje mistrů. Závěrečný turnaj sezony začal včera, v prvním utkání porazil obhájce titulu Švýcar Federer Francouze Tsongu a ve druhém zápase Španěl Nadal přehrál Američana Fishe.

Turnaje se účastní osm nejlepších hráčů sezony a čtyři nejlepší páry ve čtyřhře. Podruhé za sebou se mezi elitu probojoval i Tomáš Berdych. Dnes jej čeká zápas se světovou jedničkou Novakem Djokovićem. Turnaj mistrů je jedním z mála podniků, kde mohou fanoušci vidět všechny nejlepší tenisty současnosti. Pro ekonomiku turnaje je však hráčem číslo jedna Andy Murray.

Britští ekonomové dokonce mluví o „Murrayho efektu“. Domácí příznivci už léta čekají na svého hráče, jenž by vyhrál Wimbledon nebo Turnaj mistrů. Murray je nyní jediným britským tenistou ve světové špičce. Je aktuální světovou trojkou. Nikdy sice ještě nevyhrál žádný z grandslamových turnajů, přesto je miláčkem Británie.

Profesor Tom Cannon z liverpoolské univerzity zveřejnil studii, podle níž Wimbledon a Turnaj mistrů přinesou britské ekonomice každoročně 400 milionů liber (12 miliard korun), z toho Murrayho podíl spočítal na 125 milionů. „Lidé si kupují tašky a trička s jeho podobiznou. K tomu program za deset liber a výsledek je na světě. To je Murrayho efekt,“ vysvětluje Cannon. Kvůli Murraymu prý také začíná každý rok 200 tisíc dětí hrát tenis. Právě díky zájmu diváků, a tedy i sponzorů, si mohou pořadatelé turnaje dovolit vyplácet hráčům milionové odměny.

Odměny na Turnaji mistrůOdměny na Turnaji mistrů | ATP