Začátky hokeje? Už od pěti let

V šestém díle seriálu Sport pro děti Sedmička představuje lední hokej.

Roman Turek, Štěpán Hřebejk, Jakub a Jan Kovářovi, Stanislav Neckář a Jan Němeček. Na těchto příkladech je vidět, že i hokejisté ze Strakonic či Písku mohou dospět až do nejvyšší české soutěže, nebo dokonce zámořské NHL.
Historie hokeje je v obou městech bohatá. Pokud se bude chtít malý hokejista dostat daleko, měl by začít co nejdřív.
„V náborech máme i čtyřleté děti. Učíme bruslit každého, kdo přijde,“ ujistil šéftrenér mládeže IHC Komterm Písek Milan Mazanec. V náborovém tréninku je směsice dětí různých věků a učí se bruslit dvakrát v týdnu od září do března vždy odpoledne. V květnu a červnu pak tréninky probíhají formou her na speciálním položeném umělém povrchu pro in-line hokej.
Například téměř pětiletý Jan Sajdl z Písku, kterého přivedla na trénink jeho babička Marie, bruslí už od necelých třech let. „Je to živé dítě a hodně ho to baví,“ popsala Sajdlová kloučka, který byl na ledové ploše nejmenší ze všech.
Soutěže chlapci hrají až od druhé třídy. Ovšem pokud se najde nějaký talentovaný mladší kluk, může hrát i on. „Rozhodně ale nikoho nikam nenutíme a zbytečně netlačíme,“ dodal Mazanec.
Když malé dítě s hokejem začíná, stačí mu v náboru pouze brusle, rukavice a vhodná je i helma. Nemusí být nutně hokejová, ale stačí i cyklistická. „Vybavení dětem také půjčujeme, ovšem teď bude konec sezony a máme ho všechno rozpůjčované,“ uvedl Mazanec.
Malé děti neplatí za tréninky v Písku vůbec nic. Pokud u hokeje vydrží, od čtvrté třídy jsou poplatky pět set korun měsíčně. Podle trenéra není potřeba kupovat jen špičkové vybavení, ale dají se koupit i věci solidní úrovně za přijatelnější peníze.
Jsou speciální nábory, ale rodiče mohou přivést ratolest na jakýkoliv trénink. „Jsou děti, které začínají později a pak musí handicap dohánět. Ale jde to,“ řekl Mazanec. O náborové děti se starají ti nejvíce kvalifikovaní trenéři v klubu.
„Předností je jako u většiny dalších sportů zlepšení zdatnosti. Zajímavé je, že u hráčů těchto her se zlepšuje periferní vidění,“ uvedla tělovýchovná lékařka Ivana Prollová.