Zachraňte bitcoin! Nadace se snaží udržet virtuální měnu při životě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antana

Bitcoin Foundation, organizace spravující virtuální měnu, se obrátila na americké úřady s informacemi o uzavřené bitcoinové burze Mt. Gox. Její klienti prý přišli o stovky milionů dolarů.

„Bitcoin Foundation proaktivně kontaktovala soud v New Yorku, aby mu nabídla pomoc,“ uvedla organizace v emailu agentuře Bloomberg. „Stále jim pomáháme a plně spolupracujeme na vyšetřování,“ dodal zástupce nadace.

Krátce poté, co správní radu nadace opustil šéf Mt. Gox Mark Karpeles, informovala Bitcoin Foundation manhattanského prokurátora o tom, že z burzy byly zřejmě ukradeny bitcoiny v hodnotě až 400 milionů dolarů.

Kromě prokurátora Preeta Bharary se do vyšetřování podle zdrojům Bloombergu zapojila i FBI. Bharrarův úřad také vyzval společnosti, které obchodovaly s Mt. Gox, o poskytnutí dalších informací. Páddem tokijské burzy se už zabývají i japonští vyšetřovatelé.

Bharrarův úřad má s vyšetřováním kauz kolem virtuální měny zkušenosti. Dříve vznesl obvinění proti online drogovému tržišti Silk Road, které přijímalo i platby i bitcoinech, a proti newyorské bitcoinové směnárně BitInstant.

Není to také poprvé, co Mt. Gox přitáhla pozornost amerických úřadů. Protiteroristický úřad loni zabavil dva bankovní účty patřící japonské burze, na nichž bylo uloženo pět milionů dolarů. Důvodem byla chybějící registrace burzy u ministerstva financí.

Bitcoin Foundation v uplynulých týdnech opakovaně ujišťovala uživatele virtuální měny, že potíže Mt. Gox s bitcoinem nesouvisí. Nadace tvrdí, že burza nebyla vykradena kvůli chybě kódu samotného platidla, hackerům prý neodolal software, za jehož vývojem stála přímo Mt. Gox. Virtuální měna přesto prochází krizí důvěry. Od svého listopadového vrcholu ztratila přes polovinu hodnoty, od začátku února přišla o 32 procent.