Žáci a studenti budou jezdit zdarma do škol jen mimo Kladno

Žáci a studenti budou od září jezdit ve Středočeském kraji zdarma. Pro některé nebude cestování do školy tak výhodné, jak kraj tvrdí.

Žáci a studenti, jezděte s námi od září zdarma. Billboardy po Středočeském kraji s tímto sloganem lákají školáky ke koupi žluté průkazky. Díky nínebudou deset měsíců v roce za jízdu do školy platit.
„Už na mě dneska křičelo asi dvacet lidí, proč jim nechci vystavit průkazku na to, aby jezdili zadarmo i po městě. Prý na to mají nárok,“ říká Dana Vacková, která průkazky vydává v kročehlavské pobočce ČSAD.

Fronty a zase fronty

Podobnou situaci zažívají v těchto dnech i na ostatních třech přepážkách v Kladně, a to na vlakovém nádraží, autobusovém nádraží i za přepážkami ČSAD na náměstí Svobody.
Týden před koncem prázdnin tam zájemci o novou průkazku stojí fronty a mnozí ani pořádně nevědí, zda se jim průkazka vůbec vyplatí. Středočeský krajský úřad, autor projektu jízdného zadarmo, totiž přišel s finální koncepcí teprve na přelomu prázdnin. Podle provozovatelů autobusových i vlakových linek na Kladensku měl kraj s propagací bezplatného jízdného přijít dřív než v srpnu.
„Vystavení průkazky zabere tři až pět minut. Rychleji to stihnout nejde a zákazníci by měli mít pochopení, že nejsme stroje,“ vysvětluje jedna z pracovnic přepážky na autobusovém nádraží, která si nepřála zveřejnit jméno.

Před nákupem počítat

Někteří lidé si na přepážkách berou jen přihlášku. S vystavením průkazky chtějí počkat, až si pečlivě přečtou podmínky. To je i případ rodiny Tůmových z Pcher. Rozhodují se, jestli své školou povinné dceři zakoupí průkazku k jízdě zdarma za 150 korun. Vzhledem k tomu, že bude platit deset měsíců, je to patnáct korun měsíčně. Dcera bude kromě jízd do školy a zpět cestovat kvůli zájmovým kroužkům také hromadnou dopravou po Kladně.
Rodiče jí v loňském školním roce dobíjeli měsíční průkazku za 138 korun na všechny jízdy. Díky opatření krajského úřadu ušetří školačka za jízdu z domova do školy, pro cestování po Kladně ale bude dál potřebovat slevovou jízdenku. Budou-li rodiče trvat na měsíčním intervalu dobíjení, zaplatí 130 korun. Takže jízdné zdarma se dceři vlastně prodraží. Na první pohled ušetří sice osm korun měsíčně, osmdesát za školní rok, ale budeme-li brát v úvahu, že vystavení krajské průkazky stojí 150 korun, ocitnou se Tůmovi ve ztrátě sedmdesát korun za školní rok. Podobně na tom jsou jen kolem Kladna stovky dalších rodin.
Jízdné zdarma příliš nevyužijí ani studenti, kterým bude devatenáct v prvních měsících školního roku. „Proč to kraj neomezí koncem školního roku, proč to omezuje věkem?“ diví se Miluše Červená z Hostivice. „Střední školu studenti zpravidla ukončují v devatenácti letech, proto to věkové omezení,“ říká mluvčí kraje Berill Mascheková. Na otázku, zda kraj posune hranici nároku na jízdu zdarma do konce školního roku, neodpověděla. „Byli bychom rádi, aby Kladenští nedávali vinu městu, když nebudou se službou spokojeni. Akci organizuje Středočeský kraj,“ podotýká primátor Dan Jiránek.