Začíná ME ve volejbalu, Češi budou hrát i doma

Češi mají naději. Na loňském mistrovství světa
skončil český tým desátý, ale částečně doplatil
i na systém turnaje. Dokázal porazit favority z USA a silně zatopit Brazilcům, jimž podlehl až
v tie-breaku. Ambice na domácí palubovce tedy nechybějí.

Češi mají naději. Na loňském mistrovství světa skončil český tým desátý, ale částečně doplatil i na systém turnaje. Dokázal porazit favority z USA a silně zatopit Brazilcům, jimž podlehl až v tie-breaku. Ambice na domácí palubovce tedy nechybějí. Zdroj: profimedia

V Česku se od soboty koná další vrcholová sportovní akce. Startuje mistrovství Evropy ve volejbalu mužů, které Česká republika pořádá společně s Rakouskem. Finále turnaje se uskuteční 18. září ve Vídni.

Kromě rakouské metropole se šampionát hraje ještě v Innsbrucku, Praze a Karlových Varech. Právě na západě Čech sehraje svou základní skupinu český tým. Karlovy Vary nahradily rok před turnajem původně plánovaný Liberec. „Poskytly lepší záruky,“ zdůvodnil změnu organizační výbor. Karlovy Vary měly o pořádání evropského šampionátu enormní zájem. Turnaj podporuje město i kraj, a to i finančně. Město má s pořádáním podobné akce čerstvou zkušenost. Před rokem se tu konalo mistrovství světa v basketbalu žen, kde české hráčky došly až ke stříbrným medailím.

V Česku se odehrají dvě základní skupiny a jedna semifinálová (v Praze). Boj o třetí místo a finálové utkání uvidí Vídeň. Podle Zdeňka Haníka, předsedy Českého volejbalového svazu, bylo umístění „české“ skupiny do Karlových Varů správným řešením, i když se našlo mnoho odpůrců, kteří toto rozhodnutí kritizují. „Karlovy Vary přislíbily finanční účast, která bude vyšší, když se tam odehraje skupina s českým týmem. Naproti tomu finanční podpora Prahy by byla stále stejná,“ vysvětlil Haník. Podle něj toto rozhodnutí pomůže i návštěvnosti. „Jestliže by se hrála v Karlových Varech skupina bez našich, byly by divácké návštěvy mizivé. Kdežto Poláci v Praze znamenají výrazný nárůst diváků i ve skupině bez našich,“ tvrdí Haník.

Původně odhadovaný rozpočet akce na české straně byl přes 60 milionů korun, nakonec se snížil na necelých 40 milionů. Z komerčních zdrojů je hrazena přibližně čtvrtina rozpočtu. Podle Haníka organizační výbor pracuje s vyrovnaným rozpočtem. „V minusu bychom skončit neměli,“ ujistil předseda svazu. Zda bude turnaj nakonec ziskový, se teprve ukáže, především podle návštěvnosti.
Český tým se v základní skupině B utká s Ruskem, Estonskem a Portugalskem. „Cítíme se dobře, naše forma neustále stoupá, doufáme, že naše nejsilnější stránky odhalíme až v zápasech evropského šampionátu,“ řekl kapitán českého týmu Ondřej Hudeček.

Program Čechů na ME 2011

Sobota 10. září 18.00: Portugalsko — Česko
Neděle 11. září 18.00: Česko — Estonsko
Pondělí 12. září 18.00: Česko — Rusko