Začne velký jarní úklid Vysočiny

Tisíce dobrovolníků se v sedmi dnech pokusí napravit, co nezodpovědní lidé napáchali v krajině.

Mohli by jako každý všední den sedět v práci. Nebo o víkendu jet na výlet. Místo toho oblečou pracovní oděv a vypraví se s igelitovými pytli čistit svůj kraj od odpadků navršených kolem silnic, v parcích i na černých skládkách. V pátek 16. dubna začíná akce Čistá Vysočina a potrvá do následujícího čtvrtka. Zúčastní se tisíce lidí.

Jedním z těch, kdo se zapojili už do loňského prvního ročníku a letos plánují jít nanovo, je Petr Holý z Blatnice na Třebíčsku. Posledně patřil mezi sběrače čistící úsek mezi Jihlavou a Helenínem. „V příkopu u silnice jsme našli třeba vánoční stromeček, díly z aut nebo sraženou srnu,“ vzpomíná Holý.
Sbírat na upalujícím slunci či vléct plnící se pytel není nic snadného. „Těm, kdo pohazují v krajině odpadky bych doporučil, aby si šli úklid jednou zkusit. Třeba by se začali chovat jinak,“ říká Holý.
Koordinátorka akce Marta Vencovská z krajského úřadu vyzývá řidiče, aby mezi 16. a 22. dubnem dali pozor na sběrače pohybující se u krajnic. Podle ní se v roce 2009 se zapojilo přes šest tisíc lidí, kteří nasbírali třicet tun odpadu. „Lidé se mohou stále hlásit u organizací zapojených do akce. Jsou to školy, obce, neziskovky i další,“ uvedla Vencovská.

Sama se také vydává do terénu. „K nalezeným kuriozitám patřily celé vyhozené počítače, umyvadla či fotky. Našli jsme také tašku s doklady, chyběly ale peníze. Vyhodil ji nějaký zloděj. Tento nález putoval na policii,“ popsala Vencovská.

Každý dobrovolník dostane kartičku s instrukcemi. Je nezbytné se jimi řídit hlavně při nalezení nebezpečného odpadu. Třeba na mrtvé zvíře dobrovolníci nemají sahat, jen nález nahlásí na zvláštní telefonní číslo.

Kartička zároveň platí jako jízdenka v regionálních autobusech a nově i v jihlavské veřejné dopravě.
Pytle na odpadky budou žluté na PET lahve a modré na ostatní odpad, který se ještě později dál třídí. Naplněné pytle od silnic postupně vysbírají silničáři.