Zádamští? Jsou nevinní, řekl soud

Krajský soud v Plzni podruhé vynesl rozsudek v kauze Zádamských. Osm mužů osvobodil.

Plzeňský soudce Milan Štejr zprostil viny osm z dvanácti mužů takzvaného gangu Zádamských. Od soudu si podmínky odnesli pouze Marek Pruckl, za nedovolené ozbrojování a Alan Treml kvůli podplácení. Dušana Oračka a Martina Bláhu potrestal za výtržnictví jedním rokem vězení. Soudce tresty označil za formalitu, neboť si je muži ve vězení dávno odpykali a všechny obžalované propustil z vazby. Včetně Milana Zádamského, údajné hlavy gangu. Skupina měla od roku 1999 hrubě vydírat a terorizovat podnikatele z Karlovarska a Plzeňska. „Soud neuvěřil výpovědím poškozených svědků ani jejich rodinných příslušníků,“ zdůvodnil rozsudek Štejr. Podle něj státní zástupkyně do obžaloby zařadila některé činy pouze proto, aby prokázala zločinné spolčení. Štejra ovšem nepřesvědčila, ačkoli mu prý z činů popsaných v obžalobě běhal mráz po zádech. „Nevím, z jakých důkazů vycházela paní zástupkyně při vypracování obžaloby,“ zaznělo několikrát z úst soudce. Státní zástupce Jiří Komorous se okamžitě odvolal jak proti rozsudku, tak proti propuštění mužů na svobodu. Případ začne znovu řešit Vrchní soud v Praze.
Štejr už jeden rozsudek v případu Zádamských vynesl. Letos v květnu dvanáct mužů v plném rozsahu zprostil obvinění, která se týkala zhruba dvou třetin obžaloby. Důvodem byly jednak nevěrohodní svědci tak to, že jsou události popsané v obžalobě promlčené. Následně chtěl Štejr projednat mladší trestné činy, tedy zbylé body obžaloby. Jeho plány mu ale překazil Vrchní soud v Praze, ke kterému se odvolal krajský státní zástupce Komorous.
Pražský soud v tichosti, během neveřejného zasedání, Štejrův rozsudek zrušil a případ vrátil do Plzně. Kromě toho zdejšímu soudnímu senátu nařídil, aby obžalobu nerozděloval a vynesl pouze jediný rozsudek.
„Soud už neví, jaké jiné důkazy prověřit. Po rozhodnutí vrchního soudu jsme neshledali nic, co by mělo vést k přehodnocení našich stanovisek,“ líčil Štejr. Největší výhrady měl ke svědeckým výpovědím, které si podle něj protiřečí. „Jiný rozsudek jsme nečekali. Všechny důkazy, které měl soud k dispozici, hovořili spíše ve prospěch obžalovaných a soud mohl těžko spekulovat, zda jsou tyto výpovědi ovlivněny,“ řekl Sedmičce advokát Milana Zádamského Václav Vladař. Celý případ už několik měsíců sleduje i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která se předčasem rozhodla, že si posvítí na případy podobné kauze Zádamských. Nelíbilo se jí, že lidi obžalované ze závažných zločinů soudy až příliš často osvobozují. „Vyčkáme na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Zatím nechci nic předjímat,“ uvedla Renata Malinová, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.