Britská vláda schválila prodej fotbalové Chelsea. Abramovič kupní cenu neuvidí

Hráč FC CHelsea Ross Barkley. Prodej klubu posvětila i britská vláda

Hráč FC CHelsea Ross Barkley. Prodej klubu posvětila i britská vláda Zdroj: Reuters

Britská vláda odsouhlasila převzetí fotbalové Chelsea konzorciem vedeným Toddem Boehlym, který je spolumajitelem basketbalových Los Angeles Lakers a baseballového klubu Los Angeles Dodgers. Stalo se tak nedlouho poté, co transakci v úterý posvětilo také představenstvo Premier League. O vydání potřebné licence, která umožní prodej Chelsea, informoval mluvčí vlády.

Skupina investorů v čele s Boehlym koupí Chelsea, jež je úřadujícím vítězem Ligy mistrů, od Romana Abramoviče za 4,25 miliardy liber (přes 122 miliard korun). Podmínkou pro vydání vládní licence bylo, že oligarcha nebude mít z vynuceného prodeje jakýkoliv osobní prospěch. Celá částka půjde na jeho zmrazené konto v britské bance a poté bude převedena na dobročinné účely.

„Nyní zahájíme proces, který zajistí, aby výnosy z prodeje byly použity na humanitární účely na Ukrajině, na podporu obětí," citovala vládního mluvčího BBC.

Abramovičova éra v Chelsea končí po 19 letech. V roce 2003 koupil ruský miliardář londýnský klub údajně za 140 milionů liber. Chelsea pod jeho vedením prožila nejúspěšnější období v historii, když získala pět titulů, dvakrát vyhrála Ligu mistrů a pětkrát ovládla Anglický pohár. Ke čtyřem ligovým titulům a jednomu triumfu v Lize mistrů pomohl brankář Čech, který nyní pracuje v klubu jako poradce.

Ihned po ruském vojenském útoku na Ukrajinu na konci února Abramovič po výzvách, aby se vzdal kontroly nad klubem, svěřil Chelsea správní radě klubové charitativní nadace. Klub poté fungoval na základě speciální vládní licence, jejíž platnost vyprší s koncem května.