Záhadologa fascinuje i tajemný Hradec

Hned po rodné Ostravě je Jindřichův Hradec druhým místem, kam spisovatel, záhadolog a scenárista Arnošt Vašíček zajíždí nejčastěji. Beseduje s lidmi i studenty a uvádí posluchače do světa tajemna.

Arnošt Vašíček je vášnivým hledačem záhad. Za tajemnými místy neváhá cestovat tisíce kilometrů po celém světě. Své poznatky a odvážné představy popisuje v knihách a vytváří podle nich také filmové scénáře, třeba Strážce duší.

Myslíte si, že i v Jindřichově Hradci jsou tajemná a záhadná místa ke zkoumání? Tato otázka poodhalila jedno z mých tajemství. Jsem ale pověrčivý, a tak nemohu úplně prozradit, o co půjde. Do Jindřichova Hradce jezdím velmi často a musím říci, že je to překrásné město plné tajemných zákoutí. Záhady zde na člověka přímo dýchají. Již dva roky se zabývám myšlenkou filmové trilogie, která bude poodhalovat další záhadná místa, která jsem objevil na území naší republiky. A pokud se to podaří, jeden příběh bude právě tady od vás z Hradce. Z pověrčivosti ale víc opravdu neprozradím.

Takže vás v Hradci uvidíme ještě častěji? Jak jsem řekl, na scénáři již nějakou dobu pracuji. Chystám se sem samozřejmě zajet, abych obhlédl místa vhodná k natáčení. Také si musím projít kostely, muzea a další tajemstvím opředené prostory. Jindřichův Hradec má velkou historickou tradici. Povídá se také o působení zednářů v tomto městě. Za zmínku stojí i záhadné kresby v kostele svatého Jana Křtitele. Je tu toho samozřejmě mnohem více.

Dají se najít nějaká tajemná místa také jinde v České republice? To víte, že ano, a kolik. Posledních několik let čerpám právě z tajemných míst tady u nás. V České televizi nedávno vysílali třídílný thriller Ďáblova lest a televizní seriál Strážce duší. Mohu vám zatím jen prozradit, že v současné době pracuji na dvou dalších filmových projektech.

Při cestách za záhadami jste navštívil více než osmdesát zemí. Stále vás tajuplnosti lákají? Víte, náš svět není tak obyčejný, jak se zdá. Všude kolem nás jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Dávno odvátá minulost je plná tajemna a nevysvětlených okamžiků. S rozrůstajícím archeologickým výzkumem přibývají další záhady, se kterými si zatím nevíme rady. A to mě stále láká a já se pokouším dotknout alespoň některých z nich.

Ve svých knihách a filmech přibližujete i oblasti, kam se většina lidí nikdy nedostane. Jaké to je, být přímo na místě? Přečíst si o něčem knížku nebo zhlédnout film je zajímavé. Pokud ale chcete nějaké takovéto dílo vytvořit, musíte místa, která popisujete, navštívit a na vlastní kůži si to tajemno osahat. Mě lákají záhady, o kterých se ještě moc neví a pátrání je o to zajímavější. Proto jsem se jako první badatel vydal po stopách sachamamy. To je gigantické hadovité zvíře z amazonské džungle. Dokumentoval jsem například objev neznámé rasy bílých lidí, kteří obývali Peru pět set let před Kolumbem. Pořídil jsem fotografie trpasličího humanoida a získal mnoho dalších fascinujících materiálů.

Před měsícem vyšla vaše kniha Záhady strážce duší. Jedná se o knižní verzi televizního seriálu? Víte, i když měl seriál třináct dílů, zdaleka se tam nemohly vejít všechny záhady a tajemné historky, na které jsem narazil. Čtenář se tak například seznámí s magickými znaky na křtinských lebkách, s přísně utajeným Bratrstvem ohně na Moravě, poodhalíme tajemství obrazu zázračné Madony a kromě jiného se zde pokouším řešit záhadu, zda se na hradě Houska nachází brána do jiných světů, nebo je tu ukryto svědectví o neznámé historii.

Děláte také přednášky pro školní mládež. Myslíte si, že se mezi studenty objeví další záhadolog? Besedy se žáky a studenty dělám trošku jinou formou. Snažím se mládež spíš seznámit, s čím se může kolem sebe setkat, pokud jde o tajemná místa. Jednu svou knihu jsem nazval Na lovu záhad. Je to taková rukověť začínajícího luštitele tajemných příběhů. Objevují se tam nestvůry a příšerky, neznámé bytosti, ale i tajemné pyramidy, stopy mimozemšťanů a další, zatím nevysvětlitelné úkazy. No a pokud by se mezi posluchači objevil nový záhadolog, bylo by to jen dobře. Kolem nás je zatím hodně neprobádaného.

Arnošt Vašíček Narodil se 27. srpna 1953 v Ostravě Vystudoval obor Filmová a televizní žurnalistika na Karlově univerzitě v Praze V roce 1994 vyšla jeho první kniha Setkání s tajemnem. Zatím vydal více jak dvacet knih o záhadách Mezi jeho nejznámější filmy patří trilogie Ďáblova lest