Zájem cizinců o ready-made společnosti v ČR roste

Cizinců, kteří se rozhodnou v České republice podnikat, stále přibývá. Statistiky společnosti Smart Companies, která se zabývá zakládáním a následnou správou společností, potvrzují nárůst oproti předchozímu roku o 14%. Zahraniční obchodníci považují český trh za velmi progresivní. Samotné založení společnosti je pro ně ale ze zahraničí administrativně složité a časově velmi náročné. Mnoho z nich proto hledá pomoc se založením společnosti nebo vyhledává nejrychlejší variantu, tedy koupě již hotové, takzvané ready-made společnosti. Časová úspora je v takovém případě značná a zahraniční obchodníci zvláště oceňují, že mohou začít do druhého dne od převodu společnosti podnikat.

„U ready-made společnosti stačí, když si klient vybere z širokého spektra roků založení a názvů společností a doloží doklady potřebné pro zápis změn do obchodního rejstříku. Všechny ostatní náležitosti, jako je návštěva notáře, živnostenského a finančního úřadu, soudu či banky za něj zajistí odborný konzultant.“ uvedla Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies, která se zakládáním a prodejem předzaložených společností zabývá. „Tuto možnost v poslední době využil například i indický obchodník Deepak Salaria, který se rozhodl v České republice podnikat. Protože ale nezná zdejší legislativu a nedomluví se česky, rozhodl se koupit si ready-made společnost. Během jedné návštěvy v Praze tak vyřídil vše potřebné proto, aby mohl své aktivity v České republice bez starostí a ve velmi krátké době zahájit“.

Jedním z hlavních důvodů, proč se velké množství cizinců rozhodne začít své podnikání v České republice koupí ready-made společnosti, je právě minimální časová náročnost. Celý proces lze vyřídit během jedné návštěvy, ale dokonce i bez ní – koupi společnosti může zahraniční klient zařídit bez nutnosti do České republiky vycestovat. To je výhodné zejména pro občany států, které mají s ČR uzavřenou bilaterální smlouvu o uznávání úředních dokumentů – ve své rodné zemi klient před notářem podepíše předem připravené dokumenty, které spolu s dalšími potřebnými listinami zašle odbornému poradci do ČR. Ten celý převod společnosti zajistí na základě plné moci.

Přestože existuje v rámci Evropské unie velký tlak na zjednodušení procesu startu podnikání, Česká republika si stále nevede v porovnání se sousedními zeměmi dobře. Založit v ČR společnost je stále administrativně a časově náročnější, než v sousedních zemích. Důsledkem toho je fakt, že cizinců hledajících pomoc při koupi společnosti stále přibývá. Díky tomu se mohou stát majiteli firmy velmi rychle, bez velkého časového úsilí i nutnosti neustále cestovat z velké dálky do České republiky.