Zájem o hypotéky roste ve všech regionech

Era zaznamenala v uplynulém roce značný nárůst v poptávce po hypotečních úvěrech. Zajímavostí je, že zájem o hypotéky byl ve všech částech republiky velice vyvážený a žádný z regionů výrazně nepřevyšoval ostatní. Tato skutečnost vyvrací teorie o tom, že masivní zájem o hypotéky je pouze v nejvíce obydlených regionech.

„Výrazný zájem o hypotéky je skutečně celorepublikový trend. Mnozí by předpokládali, že o ně bude zájem především ve velkých městech, popřípadě v regionech s velkým počtem obyvatel. Z následujícího grafu je jasně patrné, že poptávka byla rovnoměrně rozložena i v regionech s menším počtem obyvatel. Při porovnání celkového počtu schválených hypoték můžeme vidět, že mezi regionem s největším zájmem, tedy jižní Moravou a východními Čechy s nejslabší poptávkou je v zájmu o hypotéky jen minimální rozdíl,“ říká Stanislav Krůžela, manažer produktů Poštovní spořitelny.

Schválené hypoteční úvěry v regionech v roce 2011
Viz obrázek výše ve fotogalerii

„Zájem o nové bydlení, popřípadě úpravu stávajícího bydlení značí, že lidé se opět rozhodli využívat k těmto účelům hypoteční úvěry. Překvapivé je, že i regiony, ve kterých se setkáváme s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti, nezaostávají ve financování vlastního bydlení,“ upozorňuje Lukáš Fyrtus, analytik produktů Poštovní spořitelny.