Zájem o počítače se propadl. Světový prodej byl nejnižší za pět let

Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače.

Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače. Zdroj: Zive.cz

Světový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v rekordně dlouhém propadu již šestým kvartálem po sobě a byl pro letní čtvrtletí nejnižší za pět let. Prvenství na globálním trhu si zachovala čínská Lenovo Group, přestože na svém domácím trhu zaznamenala prudký pokles.

Světové dodávky stolních počítačů a notebooků do prodejních sítí klesly meziročně o 8,6 procenta na 80,3 milionu, nejníže za toto období od roku 2008. Nejhůře propad zasáhl Evropu, kde trh spadl o 13,7 procenta, dodávky v Asii a Tichomoří se snížily o 11,2 procenta. Americký trh naproti tomu posílil o 3,5 procenta díky popularitě zařízeni s nejnovějšími čipy společnosti Intel.

Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany počítačových tabletů. Vzplývá to z údajů výzkumné společnosti Gartner. Společnost již dříve uvedla, že tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a vytlačí osobní počítače. Konkurenční společnost IDC dokonce minulý měsíc předpověděla, že více tabletů než osobních počítačů (PC) se ve světě prodá už v letošním čtvrtém čtvrtletí.

„Přesun zákazníků v každodenním užívání od PC k tabletům nadále snižuje základnu instalovaných osobních počítačů na vyspělých i rozvíjejících se trzích,“ uvedla ve zprávě analytička Geitner Mikako Kitagawaová. Levné tablety se softwarem Android od firmy Google jsou na mladých trzích často tím prvním co uživatelé začínají používat, a ve vyspělých zemích jsou stále nezbytnějším doplňkovým zařízením, dodala.

Lenovo, která v dodávkách předstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard ve druhém čtvrtletí, si první příčku posílila celkovým růstem prodeje o 2,8 procenta a na globálním trhu měla 17,6 procenta. Pomohl jí k tomu silný odbyt v Americe a Evropě. Lenovo nyní navíc zvažuje odkup společnosti HTC.

Pokles prodeje hlásí i Česko

Hewlett-Packard, který nyní jeho šéfka Meg Whitmanová provádí restrukturalizací, zaznamenal nárůst prodeje o 1,5 procenta a na globálním trhu měl podíl 17,1 procenta. Byl to první růst dodávek firmy od počátku loňského roku. Whitmanová ve středu uvedla, že v letošním roce očekává stabilizaci firemních tržeb.

Počet nových osobních počítačů dodaných na český trh se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 6,4 procenta na 188.000 přístrojů. I na českém trhu je za tímto propadem nižší zájem o notebooky, kterým ubírá vysoká poptávka po tabletech. Lenovo se ve druhém čtvrtletí stalo poprvé jedničkou také na českém trhu.