Základ úspěchu? Nadhazovač

Opora kunovických softbalistů Marek Lapčík touží po nominaci na evropský šampionát.

Softbalisté týmu Snails Kunovice by v nové sezoně rádi zopakovali loňský úspěch, kdy skončili v dlouhodobé části soutěže šestí a postoupili do play-off. Jejich nadhazovač Marek Lapčík má ještě jedno přání navíc. Chce podávat takové výkony, aby si vysloužil nominaci do národního mužstva a zahrál si na mistrovství Evropy, které se letos koná v Česku.

Šneci se na sezonu připravují pod vedením staronového kouče Pavla Křiváka, který v posledních letech působil u ženské reprezentace. „Je to pro nás přínos, protože zná různé novinky, které nám umožní posunout se dál. Co jsme se naučili přes zimu, nové styly v pálení a házení, snad předvedeme v extralize a potvrdíme, že loňské umístění nebyla náhoda,“ věří Lapčík.

Právě na něm bude záležet, jak budou Kunovice hrát. Dobrý nadhazovač je totiž polovina úspěchu. „Na každého pálkaře platí něco jiného, proto je dobré používat různé falše, jako je stoupavý míč, klesavý míč nebo točku. Obecně nejvyužívanější je zpomalený míč, takzvaný change-up. Průměrně házím rychlostí kolem sto deseti kilometrů v hodině, ale při change-upu letí míček o dvacet kilometrů nižší rychlostí,“ popisuje Lapčík.

Vyvést soupeře z rytmu je cílem také pálkařů. „Pokud proti sobě nastoupí dobrý nadhazovač a relativně dobrý pálkař, šance jsou vyrovnané a rozhodují maličkosti. Třeba snaha dostat se co nejblíže k metě, což někteří nadhazovači nemají rádi,“ vysvětluje Lapčík.

Podle něj jsou největšími trumfy kunovických softbalistů dobrá parta, fanoušci a vůle jít za vítězstvím. „Jsme schopni se ve zlomových situacích semknout, vyhecovat a porazit kohokoliv. Bez týmového ducha by to ale nešlo,“ dodal Lapčík, který hraje softbal třináct let.

Popularita softbalu v regionu stoupá, o čemž svědčí počet fanoušků. „Naši diváci jsou úžasní. Nikde jinde není obvyklé, aby na zápas přišlo přes sto fanoušků,“ těší Lapčíka.