Zaklínač vyráží dech délkou i rozmanitostí děje

Zaklínač 3 Divoký hon

Zaklínač 3 Divoký hon Zdroj: Repro E15

Vývojáři z polského studia CD Projekt Red připravili hru, která bez problémů spolkne až dvě stovky herních hodin.

Třetí díl videohry o zaklínači Geraltovi je výjimečným dílem, které v plné síle vzdává hold stejnojmenným knihám polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Díky neuvěřitelně rozsáhlému světu a nepřeberným možnostem hraní je tato nelineární hra na hrdiny prvním vážným kandidátem na nejlepší hru letošního roku.

Příběh navazuje na dění z předchozích dvou dílů Zaklínače a dál rozvíjí osudy jak hlavního hrdiny Geralta z Rivie, tak jeho dítěte osudu v podání Cirilly, za níž hráč může občas také hrát, či Geraltovy lásky čarodějky Yenefer a bohémského barda Marigolda. Jejich světem zmítá válka mezi Nilfgaardským císařstvím a koalicí severních království.

Zaklínač 3 Divoký honZaklínač 3 Divoký hon | Repro E15

Hráč v Geraltově kůži buď sleduje hlavní linii příběhu o přízraku Divokého honu, nebo může tuto linii přerušit, volně cestovat a odhalovat spousty záhadných míst, přijímat zakázky na lov příšer či řešit často téměř detektivní vedlejší úkoly a příhody. Rozsáhlost digitálního světa čítá mnoho kilometrů čtverečních lesů, polí, tajných lokalit, desítky vesnic a osad nebo několik velkých měst. Podle všeho je zhruba o pětinu větší než legendární svět hry Skyrim. Ten dříve díky své velikosti velmi oceňovaný.

V Sapkowského světě nikdy nešlo o černobílé vykreslení hrdinů a záporáků. Všechny postavy, Geralta nevyjímaje, jsou svým způsobem šedé. Ostatně Geraltovu přezdívku Šedý vlk lze vykládat také dvojatě: buď doslovně díky jeho stříbrnošedivým vlasům, samotářské povaze a nebezpečným dovednostem, ale také jako odraz jeho osobnosti. Tu formovaly zaklínačské magické mutace, zážitky ze světa zmítaného rasovou nenávistí lidí vůči elfům a trpaslíkům a na rozdíl od jiných zaklínačů Geraltovo přetrvávající lidství se všemi jeho neřestmi i ctnostmi.

Třetí díl se toho důsledně drží a hráči nabízí desítky rozporuplných okamžiků a rozhodnutí, které mohou, ale nemusí ovlivnit další vývoj hry a reakce jiných postav na Geralta.

Zaklínač 3 Divoký honZaklínač 3 Divoký hon | Repro E15

Vývojáři z polského studia CD Projekt Red připravili digitální lahůdku, která bez problémů spolkne až dvě stovky herních hodin v graficky nádherně zpracovaném světě, kde ne každou stvůru je potřeba zabít a naopak ne každého člověka zachránit.

Zaklínač 3 Divoký hon
Vývojář: CD Projekt Red
Premiéra: 2015
Hodnocení: 90 %

CD Projekt Red:
Polské studio se téměř výhradně specializuje na tvorbu titulů v rámci franšízy „Zaklínač“. Jeho majitelé a vývojáři se otevřeně staví proti metodě správy digitálních práv (DRM), jejichž účelem je ovládat či omezovat používání obsahu digitálních médií.

Poláci tvrdí, že DRM poškozují jak hráče, tak vývojářská studia, jejichž tituly má DRM „chránit“ před pirátským kopírováním a sdílením. Druhý i třetí díl her o Geraltovi proto vydali bez DRM ochrany, což podle některých statistik významně omezilo jejich nelegální šíření a podpořilo jejich prodeje.

Před měsícem vydaný třetí díl je patrně nejlepším důkazem fungující anti-DRM strategie – předobjednalo si jej přes 1,5 milionu fanoušků a za prvních čtrnáct dní od vydání hry si dílo koupily celkem čtyři miliony hráčů, což Zaklínače katapultovalo na první pozice mezinárodních žebříčků prodejnosti.