Záplavy na Liberecku zastavily vlaky, silnice jsou pod vodou (galerie)

Vytrvalé deště působí od sobotního rána v Liberci a okolí velké problémy. Na několika místech byl vyhlášený třetí povodňový stupeň, na některých železnicích vůbec nejezdí vlaky a silnice jsou pod vodou.

Liberečtí policisté se už od čtyř hodin ráno podílejí na záchranářských pracích. Rovněž museli uzavřít některé silnice, které jsou úplně pod vodou.
Uzavřena je například silnice před Mníškem, který je zatopený. Policisté odklání dopravu v Krásné Studánce. V Hejnicích je kvůli vodě úplně uzavřená ulice Bezručova u bývalé Textilany. Kvůli záplavám je také uzavřena silnice z Bílého Kostela na Hrádek nad Nisou.
V Hrádku nad Nisou probíhá na základě rozhodnutí krizového štábu místní samosprávy evakuace lidí z Donína a Loučné.
V Andělské Hoře je zatopený železniční přejezd, podél řeky se evakuují obyvatelé z blízkých domů. Silnici z Nové Vsi na Chrastavu podemlela voda, s velkou opatrností je průjezdný jeden jízdní pruh. Ale i přesto doporučujeme řidičům se tomuto úseku vyhnout.
Krizový štáb zasedá i ve Frýdlantě. Na nábřeží se vylila z koryta řeka Smědá, policisté museli uzavřít ulice Fügnerova, Mírova a Kodešova. Rovněž probíhá evakuace osob z blízkých domů.
Problematická je i situace v Raspenavě. Voda podemlela železniční koleje v blízkosti restaurace Selský dvůr. Obce Poustka a Višnová na Frýdlantsku jsou zatopené úplně. Voda se vylila z koryta i ve Ferdinandově a v Oldřichově na Hranicích.

Jak povodně postupovaly:

10.20 hodin
Centrum Frýdlantu je zatopené. Příjezdové silnice jsou úplně uzavřené. Policisté odklánějí dopravu již u Nové Vsi a auta vracejí zpět. Voda se totiž valí i přes Albrechtice. Uzavřené jsou obě příjezdové cesty do Hrádku nad Nisou, v Oldřichově za nádražím směrem na Raspenavu jsou podemleté koleje a sesunutý břeh.
Uzavřená je silnice kolem vodní nádrže Souš, poblíž centra Liberec pak ulice Žitavská a Volgogradská. 10.45 hodin
Úplně uzavřená je komunikace z Mníšku na Novou Ves přes Chrastavu – vše je pod vodou.
Ve Frýdlantě probíhá evakuace lidí z centra (cca tisíc lidí). Je zde vyhlášen III. stupeň povodňově aktivity
Třetí povodňový stupeň je vyhlášen i ve Cvikově na Českolipsku. Probíhá tam evakuace dětského tábora v Heřmanicích. Krizový štáb zasedá i ve Frýdlantě. Na nábřeží se vylila z koryta řeka Smědá, policisté museli uzavřít ulice Fügnerova, Mírova a Kodešova. Rovněž probíhá evakuace osob z blízkých domů. Problematická je i situace v Raspenavě. Voda podemlela železniční koleje v blízkosti restaurace Selský dvůr. Obce Poustka a Višnová na Frýdlantsku jsou zatopené úplně. Voda se vylila z koryta i ve Ferdinandově a v Oldřichově na Hranicích. 11.50 hodin
Chrastava - neprůjezdná
Nová Ves - neprůjezdná
Frýdlant - neprůjezdný
Liberec - ve Stráži nad Nisou se protrhl chovný rybník, poblíž společnosti Benteler chybí u protékající řeky cca 20 centimetrů do jejího vylití z koryta. Hrozí zaplavení silnice.
Ve Frýdlantě zachraňovali muže, kterého strhl proud řeky Smědé. Je v pořádku. 12.20 hodin
Hejnice - v obci Ferdinandov probíhá evakuace dětského tábora
Voda již zaplavila také Kryštofovo Údolí a část Machnína.
Již více než čtyři desítky policistů pomáhají občanům v zaplavených oblastech a podílí se na záchranářských pracích.