Zapomeňte na Google. Ať žije Alphabet

Sundar Pichai

Sundar Pichai Zdroj: CTK

Americký technologický gigant Google včera šokoval svět zveřejněním radikálních plánů na restrukturalizaci společnosti. Samotný vyhledávač Google se stane pouze jednou z mnoha firem pod novým holdingem Alphabet.

Spoluzakladatel firmy Larry Page uvedl, že restrukturalizace přinese jednodušší strukturu skupiny, která od dob samotného vyhledávače značně rozšířila své pole působnosti. Google si pod sebou i po zeštíhlení ponechá další zavedené značky jako YouTube či Android. Experimenty s drony či s investováním rizikového kapitálu do start-upů však přejdou pod značku Alphabet.

„Nová struktura nám umožní udržet pozornost na mimořádné příležitosti, které máme uvnitř společnosti,“ napsal Page na svém blogu. „Naše firma dnes pracuje dobře, věříme ale, že to může být ještě lepší. Celá idea Alphabetu je o tom, že firmy z holdingu by měly mít možnost rozvíjet své vlastní značky.“

Samotný Page se stane generálním ředitelem Alphabetu, druhý ze zakladatelů – Sergej Brin – se stane prezidentem nového holdingu a současný předseda představenstva Googlu Eric Schmidt bude stejnou funkci zastávat i v Alphabetu. Současná finační ředitelka Googlu Ruth Poratová si své místo v Alphabetu také udrží a výbor ředitelů Googlu se stane výborem ředitelů nové holdingové společnosti. Vítězem celé operace je však bývalý produktový šéf Googlu Sundar Pichai, který se stane šéfem zeštíhleného Googlu.

Nová struktura nám umožní udržet pozornost na mimořádné příležitosti, které máme uvnitř společnosti

Colin Gillis, analytik společnosti BGC Partners, agentuře Bloomberg sdělil, že nová firemní struktura dá investorům lepší přehled o tom, kolik Google utrácí za nové produkty. „Byla spousta spekulací o tom, kolik peněz utopí v těchto nových experimentech (například drony),“ uvedl Gillis. „Tomu bude učiněn konec. Také jim to dá šanci přidat do holdingu novou společnost, pokud by něco koupili.“

Název Aplhabet byl zvolen ze dvou důvodů. „Jednak je abeceda základem jazyka, podle nějž v Googlu vyhledáváme, a Alphabet je také výrazem pro investici s výnosem větším než konkurence. Snažíme se, aby tím byla právě naše firma,“ vysvětlil Page.