Zářil Hrubý i Rajmová

Atleti VS Tábor bilancují sezonu. Rajmové utekla medaile o tisícinu vteřiny. Šetelíková i Mikešová měly zdravotní problémy.

Dál, rychleji a nejvýš se snažili táborští atleti posunout osobní výkony v právě ukončené halové sezoně. Rozšířit oddílovou sbírku cenných kovů se jim sice nepodařilo, přesto jsou vyhlídky na léto povzbuzující.
„Nemáme možnost připravit se tak dokonale. Nepilujeme formu tak, jako v místech, kde mají halu,“ vysvětluje trenér David Bor, proč neočekává od závodníků v zimě zázraky.
Přesto někteří sahali po medaili. Nejblíže byla Kateřina Rajmová. Třetí místo jí uniklo na šedesát metrů překážek o tisícinu vteřiny. „Ještě jsem to nerozdýchala. Takový rozdíl odpovídá snad dvěma milimetrům,“ říká sprinterka, která chce v létě obhájit republikové prvenství z minulého roku v kategorii do dvaadvaceti let.
Metál by si ale zasloužila. Předloni totiž netrénovala asi deset měsíců kvůli zranění. Přesto se dokázala vrátit.
Vzácným atletickým úkazem je Miroslav Hrubý. Zvládá potrápit nejlepší sprintery a daří se mu mezi výškaři. Minulý rok se stal mistrem republiky nad vysokou laťkou. Coby junior prvním rokem si teď z halového šampionátu odvezl čtvrté místo. V osobním rekordu 201 centimetr. „Stejně budeš jednou skákat do dálky. Jen sladit rychlost s odrazem,“ předpovídá mu fyzioterapeut a bývalý dálkař Roman Kuželka, když měl skokana zrovna v péči na masérském lehátku. „Vyrostu a ještě se uvidí,“ nenechává se odradit Hrubý.
Budoucnost má před sebou i mladý talent Michael Urban. Loňský vítěz mistrovství republiky ve víceboji mladších žáků. Nyní přešel ke starším. Ve startovním poli vícebojařů skončil desátý. Připravují ho Jaroslav Drda a Václav Gabriel. Drda dokázal letos v klopených zatáčkách zaběhnout krajský rekord na pět set metrů v čase 1:05,92. Je mu ještě devatenáct, ale už závodí v kategorii dospělých.
„Sám bych se chtěl pokusit o limit na mistrovství Evropy do dvaadvaceti let. S Michaelem mám dlouhodobé plány. Určitě má na to, aby se za dva roky dostal na mistrovství světa sedmnáctiletých v Riu de Janeiru,“ přeje si Drda.
Trenérská zkušenost mu pomáhá i k vlastnímu zlepšení. „Dokážu opravit chyby na druhém a zároveň si víc uvědomuji ty svoje,“ říká běžec.
Také Gabriel si připsal v hale krajský rekord. Do té doby ho ve víceboji držel závodníkův trenér Tomáš Purman.
Všestranná Lucie Šetelíková, ověnčená z minulosti spoustou medailí, si musela odpustit halový šampionát.
„Zimní přípravu jí navíc ovlivnila viróza. Proto se budeme soustředit až na léto,“ říká trenér Bor.
Se zdravotními problémy zápolila v přípravě na letošní závody v hale i Markéta Mikešová. Hrozila jí operace kolena. Dalo by se říct, že v tretrách natrénovala tolik, co jiné závodnice zvládnou ze jedno odpoledne. Sedmé místo na mistrovství republiky v dálce tak pro ni může být hojivou náplastí.
Dorostenka Denisa Chládková měla zase ve skoku dalekém ambice na medaili. I na vítězství.

Soustředění v Brixenu

„Nevycházel jí odraz, ale i tak skočila osobák 571 centimetr. Teoreticky může myslet na limit na letní mistrovství světa do sedmnácti let,“ odhaduje Bor, kterému dělají radost i další mladí atleti. Ze sportovních tříd jsou to například koulař Lukáš Kromka, vícebojařka Monika Mašková nebo Natálie Ďurechová. Ta spolu s členkami štafety mladších žákyň na 3 x 300 metrů získala čtvrté místo.
Slibných závodníků a výkonů je daleko víc. O tom svědčí deset zlatých, osmnáct stříbrných a jedenáct bronzových medailí na krajských přeborech v hale.
V dubnu čeká táborské atlety soustředění. Někteří se vypraví do Brixenu, kde ve vysokohorském prostředí budou mít k dispozici i tartanový ovál, jiní zamíří už na tradiční Zadov.