Zasilatelský gigant UPS slaví 110 let: podívejte se na jeho klíčové letištní překladiště

Video placeholde
Přeprava kontejnerů s balíky UPS na letišti Kolín/Bonn.
Speciálně upravená podlaha v hale UPS na letišti Kolín/Bonn umožňuje snadný přesun těžkých kontejnerů.
Přeprava kontejnerů s balíky UPS na letišti Kolín/Bonn.
Boeing 767-300 společnosti UPS.
Amazon
15
Fotogalerie

Před 110 lety, 28. srpna 1907, byl založen americký zasilatelský gigant United Parcel Service (UPS), původně American Messenger Company. Firma dnes provozuje mezinárodní síť pro přepravu malých zásilek a dokumentů ve více než 220 zemích a teritoriích. UPS může doručovat až osmi miliardám lidí. Na český trh vstoupila v roce 1992.

V roce 1907, kdy byla v Americe velká poptávka po soukromých kurýrních a přepravních službách, si devatenáctiletý podnikatel James "Jim" Casey půjčil 100 dolarů a založil ve městě Seattle ve Washingtonu společnost American Messenger Company. V odpovědi na telefonní hovory přijímané ve sklepním ústředí kurýrní firmy posílali poslíčci vzkazy, doručovali balíčky, přenášeli zásilky či podnosy s jídlem z různých restaurací. Většinu dodávek doručovali pěšky a pro delší trasy využívali kolo.

V roce 1913 společnost pořídila první doručovací vozidlo, Ford T, a na jeho bok napsala nový název: Merchants Parcel Delivery. V roce 1916 se ke společnosti připojil Charlie Soderstrom, který s sebou přinesl automobily a jejich odbornou znalost a také hnědou barvu. O tři roky později společnost poprvé expandovala mimo Seattle do města Oakland v Kalifornii a přijala své současné jméno United Parcel Service.

Takto vypadá klíčové překladiště UPS v Kolíně nad Rýnem:

V roce 1924 zavedla UPS první pásový dopravníkový systém pro manipulaci s balíčky, přepravní služby byly rozšířeny do vzdálenějších oblasti a současně se rozšířily maloobchodní doručovací služby. V roce 1930 UPS rozšířila svůj dosah na východní pobřeží USA.

Po válce UPS rozšířila služby na doručování zásilek mezi všemi zákazníky, soukromníky i podniky. Toto rozhodnutí učinilo z UPS přímého konkurenta pošty. A v roce 1953 UPS obnovila leteckou přepravu. V 80. letech začala též působit v Evropě a v roce 1988 obdržela oprávnění k provozování vlastních letadel, čímž se oficiálně stala leteckou společností. Na konci 90. let se UPS začala větvit a zaměřovat se na nový kanál, služby.

Podívejte se, jak to funguje v logistických centrech dalších významných firem. Níže video ze skladu společnosti Amazon v Dobrovízi:

Video placeholde

Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek