Zašli byste na večeři do bytové restaurace?

Z restaurace Na Faře

Z restaurace Na Faře Zdroj: Restaurace Na fare

V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců. Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu, řekla ČTK Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.

„Rok před tím jsme se přestěhovali na barokní faru ve středních Čechách a cítili jsme, že ten dům potřebuje aktivně žít. Jezdilo za námi sice hodně přátel, ale krom obvyklých večírků a zahradních slavností nás lákalo i pořádání servírovaných večeří, kde je všechno harmonicky sladěné, od jídla, přes porcelán, ubrousky, květiny i hudební podkres,“ uvedla Křivánková, která při pořádání večeří kombinuje francouzskou, italskou, ale i thajskou či skandinávskou kuchyni s českou.

Základem menu, které se páruje s vhodnými víny, jsou dobré suroviny od lokálních dodavatelů. „Kvalita surovin je pro nás prioritou, leccos si vypěstujeme i sami,“ popsala Křivánková. „Mou jedinou kvalifikací je drzost a mlsný jazyk. Baví mě i cukrařina, přípravou dortu jsem schopná strávit i osm hodin,“ popsala Křivánková, která je profesí novinářka.

Jídlo jako esperanto

Zájem o její bytovou restaurací je velký. „Kdybychom chtěli uspokojit všechny zájemce, museli bychom pořádat večeře i několikrát týdně, ale zatím zvládneme připravit tak tři do měsíce,“ uvedla Křivánková. I když se u stolu potkají i úplně cizí lidí, zatím se prý nikdy nestalo, že by hosté nenašli společnou řeč. „Jídlo funguje jako esperanto. Lidé, kteří vyhledávají kvalitní gastronomické zážitky, mívají dost společného,“ podotkla.

Otevřít vlastní oficiální restauraci Křivánková zatím neplánuje. „Tenhle koncept je půvabný právě tím, jak je nastavený. Podstatné pro nás je, že jsme inspirovali několik podobných projektů u nás i na Slovensku,“ dodala.

Jedním z nich je Balkonová restaurace na Nové Harfě spuštěná letos v létě, kterou na počátku inspirovaly podobné projekty v zahraničí. Největší impuls ale přinesla právě návštěva bytové restaurace Na Faře. „Na vlastní oči jsem měla možnost sledovat, že to funguje a jak je to úžasné, když vám u stolu strávníci chválí to, co jste uvařili,“ řekla spoluzakladatelka projektu Petra Vondrová.

Z restaurace Na FařeZ restaurace Na Faře | Restaurace Na fareRestaurace Na Faře

Součástí zasílaného menu je také cena, k níž hostitelé dojdou sečtením nákladů za suroviny a energie. „Máme jedno psané a jasné pravidlo - komu nechutná, ten neplatí,“ vysvětlila Vondrová, jejímž cílem není na projektu vydělávat. „Děláme to zejména proto, že bychom jednou rádi otevřeli vlastní restauraci. Takto si zkoušíme, zda na to máme a zda by o to, jak to chceme dělat my, byl ve společnosti zájem,“ vysvětlila Vondrová.

Konceptu bytových restaurací, kterým se ve světě říká „underground restaurants“ předcházelo domácí vaření šéfkuchařů. Na Kubě tak například začaly vznikat tzv. paladares (jídelny). K těm nejznámějším patří La Guarida, která byla v roce 1996 založena v Havaně v domě ze 13. století. V posledních letech si domácí kulinářské projekty získaly popularitu také v západní Evropě.