Závěr bude těžký, vědí v Hradci

Fotbalisté Hradce Králové už šest zápasů v řadě nevyhráli. Nedělní zápas se Slávií skončil remízou 1:1.

V minulém ročníku Gambrinus ligy skončili fotbalisté Hradce Králové jako nováčci soutěže na sedmém místě. Letos zatím zůstávají daleko za touto metou. Po čtrnácti zápasech jim patří dvanácté místo.

Votroci jako by si utvořili svou vlastní výkonnostní kategorii. Čtyři body jim chybí na jedenácté Slovácko a kontakt s klidným středem tabulky. Mají však pět bodů náskok na týmy, které bojují o holé živobytí.

Potřebují body

Aby mohli v klidu přezimovat, potřebují ještě nějaké body přidat. A v Hradci to dobře vědí. Už šest zápasů nevyhráli, a v pěti utkáních po sobě vyšli střelecky naprázdno. Byť v Ostravě vstřelili dva góly, které ovšem rozhodčí chybně neuznali.

„Prostě se toho sešlo víc, proč se nám nedaří. Když už se trefíme a prolomíme smůlu, rozhodčí gól neuzná. Ale nám pomůže hlavně trpělivost, musíme poctivě pracovat a být co nejlépe nachystaní na další zápasy,“ říká hradecký trenér Václav Kotal.

V reprezentační přestávce se jeho svěřenci zaměřili hlavně na ofenzivu a koncovku. „Hráči si musí osvojit dobré návyky, které pak v utkáních mohou uplatnit,“ podotýká Kotal. Také proto sehráli Votroci dva přátelské zápasy.

Nejprve s rezervním týmem a poté s Třebechovicemi pod Orebem. Na jejich hřišti Hradec vyhrál vysoko 6:0. „Byť je to soupeř na úrovni 1. A třídy, chtěli jsme, aby hráči mohli okusit i ostrý zápas. Přece jenom je to něco jiného než trénink,“ myslí si Kotal.

Třikrát se trefi l Fisher, dva zásahy přidal Štěpán. A jednou rozvlnil síš i Thernard Bakouboula. Francouzský útočník s konžskými kořeny je v Hradci Králové na testech. „Potřebujeme někoho, kdo dokáže dávat branky, proto ho zkoušíme. Je vysoký a silný, uvidíme, jestli tady zůstane, nebo ne,“ říkal Kotal.

Třiadvacetiletý fotbalista, který už nasbíral i šest startů za konžskou reprezentaci, by však pravděpodobně Votrokům pomohl až po zimní přestávce.

Bez výhry

Na nového střelce tým trenéra Kotala čekat nemůže. Z výhry se naposledy radoval v polovině září, kdy porazil Bohemians 2:0. Pak ještě remizoval 1:1 s Mladou Boleslaví a 0:0 se slabými Českými Budějovicemi.

Následovala série proher. Tu Hradec utnul až v posledním zápase před přestávkou, když doma bez branek remizoval se silným Jabloncem. „Zase jsme nedali gól, ale ten zápas naznačil, že se můžeme rovnat i silným týmům. Kluci to poctivě odmakali, neměl jsem jim co vytknout,“ ohlíží se za předposledním ligovým vystoupením Kotal.

V neděli přivítal pod lízátky silnou Slavii. Zápas skončil remízou 1:1. Nyní čeká jeho tým další těžký los. Jede do Olomouce a nakonec se doma utká s Teplicemi. „Slavia se pod novým trenérem Strakou rozjela, Olomouc zase hraje o záchranu,“ podotýká Kotal.