Zelené pivo … nejen na Zelený čtvrtek

zelené pivo

zelené pivo Zdroj: E15

Zelený čtvrtek před Velikonocemi je už podesáté za sebou dnem, kdy se v pivnicích v Čechách i na Moravě čepuje zelené velikonoční pivo. Starobrněnští sládci ho letos uvařili v množství 4 700 hektolitrů. V jihlavském pivovaru vyrobili Zelený Krasličák, který se v podnicích Pivovarů Lobkowicz čepuje v jednom půllitru spolu s Červeným Krasličákem jako dvoubarevné pivo.

Prvních 80 hektolitrů Zeleného piva uvařili starobrněnští sládci v roce 2006. Letos už ho Heineken uvádí do většiny svých pivnic v Česku, menší množství se prodává i na Slovensku.

Letos se Zelené pivo vyrábělo v první půlce února z kvalitní brněnské vody, špičkového moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele. „Díky naší unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. Po celých deset let ho vaříme podle stále stejné receptury,“ říká sládek starobrněnského pivovaru Libor Doseděl.

Libor Doseděl, sládek starobrněnského pivovaru, přidává do Zeleného piva bylinný výluhLibor Doseděl, sládek starobrněnského pivovaru, přidává do Zeleného piva bylinný výluh | E15 Skalní příznivci na něj nejraději chodí do Starobrno Pivovarské restaurace na Mendlově náměstí, která se nachází v těsné blízkosti pivovaru. Pivovarská restaurace se právě otevírá po rozsáhlé rekonstrukci, v novém interiéru a na nové terase.

Zelené pivo letos uvařili i v Jihlavě. Jeho autor, sládek tamního pivovaru Richard Procházka, ho popsal takto: „Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí“. Lze ho vychutnat samotný nebo v kombinaci s Červeným Krasličákem, což je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní, kterou podkresluje vůně vinných hroznů.

Dvoubarevného efektu ve sklenici lze dosáhnout díky řádnému vychlazení obou piv a především jejich způsobem čepováním. „Pivo se čepuje do řádně omyté a vychlazené pivní sklenice. Jako první se čepuje zelené pivo bez pěny asi do poloviny sklenice, tak aby vytvořilo základ pro červené pivo. Poté se čepuje po stěně sklenice červené pivo pozvolna z malé výšky. To zajistí správné oddělení barev,“ popisuje správné čepování Zdeněk Rais, obchodní sládek Pivovary Lobkowicz. Čepuje se výhradně ve zhruba tisícovce pivnic a restaurací Pivovarů Lobkowicz v rámci programu Cesta pivních znalců.