Želivárna – místo, kde pivo teče od stropu

Restaurace Želivárna

Restaurace Želivárna Zdroj: Archiv ZEN

Každá městská čtvrť, každá křižovatka, každé frekventované místo má mít svoji restauraci. Od září tohoto roku ji má i frekventovaná pražská křižovatka ulic Vinohradská a Želivského v bezprostřední blízkosti stanice metra.

Místo, kde se nová restaurace nachází, není třeba složitě popisovat. Název restaurace Želivárna napovídá, kam restaurace patří a ve které části Prahy je doma.

Rozsáhlé přízemní prostory (400 m2) kancelářské budovy se proměnily v atraktivní restauraci s jedinečnou atmosférou. Již první kladné ohlasy hostů naznačují, že volba jednoduchého interiéru, který využívá přírodní materiály, teplé barevné kombinace a členění rozlehlých prostor do několika částí byla správná. Účelné a atraktivní vertikální i horizontální členění prostoru vytváří zákoutí, jež nabízejí hostům jistý stupeň soukromí, ale zároveň zůstávají hosté stále součástí živoucího prostředí restaurace. Vždyť restaurace má být, dle slov majitelů, živým místem pro příjemná setkávání a pro přátelská posezení u dobrého jídla a pití. Celková kapacita restaurace Želivárna činí 199 míst. Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část, přičemž ta nekuřácká je větší. O celkovou pohodu hostů se stará výkonná vzduchotechnika, navíc v době oběda se nekouří vůbec. Otevřeno je sedm dní v týdnu od 11.00 do 24.00. Rozsáhlé prostory umožňují pořádat plesy, firemní akce či rodinné oslavy.

Srdcem restaurace je výčep s originální pípou, která je zavěšena ze stropních podhledů. Pivo se tak v Želivarně čepuje doslova ze stropu. Takto netradičně umístěná pípa vytváří jednu z dominant restaurace a láká zvědavé oči hostů.

Mají tu cider

Nabídka piva je bohatá. Na čepu je plzeňský ležák Pilsner Urquell, čepovaný na hladinku přímo z pivních tanků, ale také Velkopopovický Kozel Premium, nefiltrovaný ležák Gambrinus nebo nealkoholické pivo Birell. Milovníci tmavého piva si mohou vychutnat i Černého Velkopopovického Kozla. Specialitou je stále oblíbenější tradiční britský nápoj cider. V Želivárně se čepuje prémiový cider Kingswood, který se vyrábí smícháním moštů z různých odrůd jablek v přesně stanovených poměrech.

Restaurace ŽelivárnaRestaurace Želivárna | Archiv ZENStropní pípa v Želivárně

Atmosféra restaurace, kvalita piva a jídla – to jsou faktory, které rozhodují o úspěchu či neúspěchu. Zkušenosti majitelů s podnikáním v gastronomii se zúročily právě v Želivárně. Hosté se mohou těšit na vysoce kvalitní služby za přijatelné ceny. Česká kuchyně v Želivárně nabízí osvědčená jídla, připravovaná odborně a se vším, co vyžaduje moderní špičková gastronomie. Z jídelního lístku vybíráme a zároveň doporučujeme: silný vývar z hovězí oháňky podávaný se zeleninou restovanou na másle a vaječným svítkem s libečkem, lehce zapečený kozí sýr s pampeliškovým medem a ořechy, podávaný na plátcích pečené červené řepy, bylinková bageta a konfitované kachní stehno do křupava rozpečené, podávané s pečeným kaštanovým knedlíkem a červeným zelím s jablky

A jaký je přístup majitelů k podnikání? „Strašně nám to chutná, nejen jídlo a pití, ale veškerá práce spojená s řízením restaurace. Snažíme se to dělat srdcem, s nadšením, se zájmem a láskou. Věnujeme se poctivě každému detailu. Jsme rádi, že se k nám hosté po první návštěvě vracejí. Želivárna již má i své štamgasty. Dřív byla tato lokalita prázdná, bez života, bez restaurace – a dnes je tady Želivárna. Přijďte i vy, srdečně vás zveme,“ vybízí k návštěvě majitel restaurace.