Země už je zase plochá. Amatérská hnutí se bouří proti kulaté podobě planety

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ISS Expedice 7, EOL, NASA

Určité záležitosti týkající se života na Zemi jsou dnes považovány za samozřejmost. Třeba že když se pluje z Evropy na západ, narazí člověk na Severní Ameriku, nebo když je známa délka dvou stran pravoúhlého trojúhelníku, lze se dopočítat té třetí. Ale například taky to, že Země se nachází ve vesmíru, obíhá kolem Slunce a má kulatý tvar, který je dán postupným působením gravitační síly. Ne každý ale zrovna s tímto souhlasí. 

Stejně jako řada otců těchto myšlenek zůstala svého času nepochopena, i dnešní doba plodí své rebely. Často se však nejedná o vědce, ale amatérská hnutí, která se trvale bouří proti obecně příjímaným faktům.

Jedním takovým hnutím je i takzvaná Společnost ploché Země, která se snaží prokázat, že Země není kulatá, jak tvrdil už Aristoteles, ale že je plochá, jak tvrdili... všichni před ním. Celá záležitost s kulatou podobou Země je prý sprostá lež a ve vesmíru navíc nikdy člověk nebyl.

Spolek vznikl už začátkem 19. století, největší zájem však vzbudil právě v posledních letech, kdy se o jeho činnosti díky internetu více ví. A aby nedošlo k mýlce, Plochozemci nerozvíjejí jen povrchní úvahy, ale pracují na rozsáhlém systému. Na každý jev, který zdánlivě dokazuje kulatý tvar Země, již našli své vysvětlení. Země je prý disk s polárním kruhem uprostřed a s Antarktidou, která je ve skutečnosti 50 metrů vysokou ledovou zdí (podle některých hlídanou zaměstnanci NASA).

Gravitaci vysvětlují soustavným pohybem zemské desky směrem nahoru a odhalili i příčinu střídání dne a noci. Uvědomují si ale také, že každá teorie musí být buď prokázána, nebo vyvrácena. Koho zajímá, jak to dopadne s tou plochozemskou, měl by začít sledovat YouTube kanál Mikea Hughese zvaného „Šílený“ Mike.

Ten se právě tuto sobotu plánuje nechat vystřelit ve své domácí raketě rychlostí asi 800 kilometrů v hodině zhruba půl kilometru nad povrch Země. Podle svých slov je z toho sice „k smrti vyděšený“, ale doufá, že jednou doletí ještě výš a konečně se mu podaří vyfotit disk zvaný Země.