Měsíc měl svého času atmosféru. Vydržela asi 70 milionů let

Měsíc měl svého času atmosféru

Měsíc měl svého času atmosféru Zdroj: NASA

Měsíc měl svého času atmosféru
Měsíc měl svého času atmosféru
Měsíc měl svého času atmosféru
Měsíc měl svého času atmosféru
Měsíc měl svého času atmosféru
7
Fotogalerie

Z výsledků nového výzkumu plyne, že Měsíc měl před 3 až 4 miliardami let atmosféru. Ta prý vznikla poté, co výbuchy sopek hnaly plyny nad jeho povrch příliš rychle na to, aby mohly uniknout do vesmíru – a vydržela přibližně 70 milionů let.

Odborníci, jenž k výše uvedenému zjištění dospěli, vycházeli z analýzy vzorků odebraných na čedičových pláních. Proudy lávy, které je vytvořily, obsahovaly síru, oxid uhelnatý i jiné plynné složky a dokonce i stavební kameny vody.

Tým vypočítal, že vulkanická aktivita dosáhla vrcholu zhruba před 3,5 miliardami let, kdy byla atmosféra nejhustší.

„Tato práce dramaticky mění náš pohled na Měsíc z bezvětrného skalnatého tělesa na něco, co bylo obklopeno atmosférou,“ komentoval to David Kring z Universities Space Research Association (USRA).

Je možné, že těkavé látky z této atmosféry jsou stále uvězněny ve studených, trvale stinných lokalitách poblíž měsíčních pólů. Právě na jednom z takových míst – konkrétně v kráteru Cabeus – sonda LCROSS v roce 2009 odhalila přítomnost ledu. Později se ale ukázalo, že podobných oblastí je na Měsíci nejspíš víc a to zdaleka ne jenom na pólech.

Výše uvedená zjištění mají velký význam pro případné budoucí kolonisty, kteří by z ložisek ledu mohli získávat pitnou i užitkovou vodu.