Zemřel statečný muž Milo Komínek

Milo Komínek se narodil ve Frýdku-Místku a taky tam zemřel. Mezitím prožil a protrpěl bohatý život člověka, který bojuje za svobodu, protože jinak nemůže.

Zemřel odbojář, pilot a vězeň komunistického režimu Milo Komínek. Stalo se to 25. května v nemocnici ve Frýdku-Místku, kde se také před třiaosmdesáti lety narodil. Pohřeb měl ve Frýdku-Místku, hrob má v Hodoňovicích.
Jeho životní dráha byla dramatická. Vinula se kolem touhy po svobodě. Od dětství ho lákalo létání a také kamera. Vyučil se zámečníkem a kinooperátorem, pak při práci studoval filmovou kameru a režii. Byl žákem Masarykovy letecké ligy. Pracoval v protifašistickému odboji. Od roku 1945 se jako parašutista, pilot a akrobat účastnil mezinárodních soutěží. Sedmnáct let ho nespravedlivě věznili komunisté. Pak emigroval, přes Vídeň, Švýcarsko do Kanady. V roce 1990 se vrátil do Česka a žil ve Frýdku-Místku. Celý život bojoval
proti komunismu. Organizoval protikomunistické aktivity a sdružení, psal, natáčel dokumenty, vydával časopisy. Napsal knihu I pod oblohou peklo, která přibližuje život ve vězení.
Je známý jako vydavatel časopisu Svědomí. Patřil mezi obránce rozporuplné postavy bývalého člena BIS Vladimíra Hučína. Kritizoval současné školství. „Stále se zamlčuje, jak komunisté po roce 1948 zneužívali
moc a mstili se,“ řekl nedávno redaktorovi Sedmičky Janu Královi. Nikdy neseděl se založenýma rukama. „Vzpomínáme na spolupráci s Komínkem u seminářů cyklu ‚I mlčení je lež‘. Jeho vyprávění jsme naslouchali se zatajeným dechem,“ říká ostravský učitel Petr Šimíček.