Zetor usiluje o obří zakázku v Iráku

Výrobu traktorů v Brně může oživit zakázka v Iráku. Ve hře jsou tisíce strojů a obnova místní montovny traktorů.

Brněnská společnost Zetor podle zjištění Sedmičky usiluje o zakázku na dodávku několika tisíc traktorů do Iráku a restrukturalizaci místní montovny traktorů.

Informaci potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Zakázka je pro českou stranu velmi zajímavá. Její získání by znamenalo obnovení dodávek traktorů Zetor na irácký trh a pozitivní signál pro další tradiční české dodavatele do Iráku,“ uvedl mluvčí ministerstva Pavel Vlček. Zakázka byla podle Vlčka jedním z témat rozhovorů během návštěvy ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského v Iráku koncem října minulého roku.

Na podobnou zakázku traktorka již dlouho čeká, od roku 2008 totiž produkce traktorů klesla téměř o polovinu a Zetor musel propustit přes dvě stovky zaměstnanců. To, zda významnou zakázku Zetor získá, není zatím jisté. „Zetor je stále ve hře o tendr na dodávku několika tisíc traktorů. Momentálně se ale vyčkává, jak bude po volbách v Iráku sestavena vláda,“ uvedla v půli března Eva Prstková z oddělení marketingu Zetoru.

Irácká volební komise zveřejnila výsledky voleb v pátek 26. března. Ve volbách zvítězil blok Irakíja, který vede bývalý předseda vlády Ajád Aláví. To, zda volební výsledek přiblížil Zetor k zisku prestižní státní zakázky, zástupci firmy nechtěli komentovat.

„Nová vláda rozhodne o osudu státní zakázky, jejíž součástí je i znovuotevření továrny, která kdysi vyráběla tisíce traktorů Zetor upravených pro místní poměry,“ uvedla Prstková. Irácká továrna, v níž dělníci v minulosti české traktory montovali, byla součástí průmyslového komplexu, který poškodili američtí vojáci během invaze do Iráku.

Značka Zetor je na iráckém trhu dobře známá. Zetor své stroje dodával do Iráku od sedmdesátých let minulého století pod značkou Antar. Z dílů vyrobených v Brně je v Iráku montovali místní dělníci.

V minulém roce Zetor vyrobil skoro tři tisíce osm set traktorů, letos chce vyrobit o dvě stovky traktorů méně. V úspěšném roce 2008 firma vyrobila přes šest a půl tisíce strojů.

Český vývoz do Iráku v posledních letech výrazně roste. „Jeho celková hodnota za loňský rok činila skoro 139 milionů amerických dolarů, což představuje meziroční nárůst na více než trojnásobek,“ sdělil Vlček.