Zima jako řemen

Tak se všichni lyžaři, snowboardisté, ale samozřejmě i vlekaři, hoteliéři, restauratéři a mnoho dalších dočkali.

Hory zasypal sníh, který hned tak nezmizí. Té bílé Zima jako řemen nádhery je tam totiž prý nejvíc za posledních několik let. A k tomu ještě, když píšu tyto řádky, mrzne jako v Rusku.

Zkrátka Krkonoše a také Orlické hory hlásí ideální podmínky k lyžování, zima je jako od Lady a nezbývá než zavelet: Do stopy! Koneckonců stačí si přečíst téma ve vaší Sedmičce, je o lyžování. A to ještě před měsícem to se zimou vypadalo na pořádný propadák.

Jen kdyby nebyl v horských areálech takový nával. Všichni milovníci zasněžených plání si mnou ruce, včetně mne. Předminulý víkend mi hory cestou na sjezdovky připomněly ještě jeden rozměr zimy. To když jsem v Orlických horách, kam často vyrážím na lyže, viděl na střechách postavy, ze kterých se jen kouřilo, jak se oháněly lopatou. Shazovaly ze střech více než metrovou vrstvu sněhu, která se při oblevě promění v pořádné závaží. Tak raději zavčas s těmi hromadami dolů.

Při pohledu na horaly v akci byla idyla zasněžených kopců na chvilku fuč, když mi začali docházet souvislosti. Pokud je tolik sněhu v Orlických horách, jak to pak musí vypadat v Krkonoších ve výšce tisíc metrů nad mořem, kde je chata, na kterou rád jezdím a ještě nějaký ten rok bych si přál, aby sloužila?

V duchu jsem začal plánovat poněkud jinou návštěvu hor než s oblíbenými lyžemi. Více mi to připadalo, jako bych promýšlel výpravu za polární kruh než do přeplněných Krkonoš. Místo lyží bude ve futrálu pořádná lopata a v ruksaku placatice rumu. Protože není jisté, jestli se k té rozkošné chajdě na dohled Sněžky vůbec dostanu. Takže ať žije zima!