Zimu z hradů vyženou i skřítci

Po zimě se znovu otevírají památky. Na většině přivítají návštěvníky o prvním dubnovém víkendu.

Velké i menší změny přichystali pro návštěvníky správci hradů a zámku na Olomoucku. V nové turistické sezoně bude například Bouzov lákat na vylepšené kostýmované prohlídky a skřítky vyhánějící zimu. Úsov zase letos poprvé pustí návštěvníky na ochoz.

Velké změny se dějí na Helfštýně. První sezonu má před sebou nový kastelán Jan Lauro, který převzal správu hradu od kastelánky Marcely Kleckerové. „O Helfštýn se starala třicet let a dlouho budovala jeho koncepci. Nechci proto všechno převrátit vzhůru nohama,“ ujišťuje pětadvacetiletý kastelán. Jeho předchůdkyně proslavila hrad každoročními setkáními uměleckých kovářů Hefaiston. Zasadila se také o jeho opravy a vdechla mu život akcemi pro návštěvníky.

Lauro chce přidat i další, menší řemeslnické akce. Je totiž vyučený umělecký kovář. „Tradiční akce samozřejmě zůstanou. Drobnější projekty si chci vyzkoušet na vlastní kůži. Jestli se osvědčí, budeme v nich pokračovat,“ přibližuje své plány kastelán.

Program na hradě letos obohatí také novinky. Premiéru bude mít regionální přehlídka rockových kapel Helfštýnské rockování. V srpnu se chystá nesoutěžní festival folkových kapel. Na slavnostech vojenské historie se pak představí skupiny historického šermu, žongléři, kejklíři a artisté. Helfštýn se letos dočká i dalších oprav. Na jaře začne rekonstrukce koruny široké hradby.

Díky opravě se na korunu široké hradby podívají návštěvníci. „Jakmile budou práce hotové, můžeme okruh zpřístupnit. Z koruny je krásný výhled do okolí, takže se mají lidé na co těšit,“ poznamenal helfštýnský kastelán Lauro. Drobné úpravy se připravují i v Poděbradské věži, kde vznikne expozice archeologie.

Přípravy na novou sezonu vrcholí i v dalších památkách v Olomouckém kraji. Na Bouzově, který je na střední Moravě nejnavštěvovanějším hradem, chystají letos pro turisty několik novinek.

„Oblíbeným kostýmovaným prohlídkám chceme dát novou podobu. Začneme o Velikonocích a doplníme je také o jarní skřítky, kteří budou vyhánět zimu a vítat jaro,“ prozradila kastelánka Zuzana Šulcová. Při dalších prohlídkách ožijí postavy z obrazů a na Bouzově se také bude volit královna hradu. Zábavu zajistí i koncerty v parku.

Svatby na hradě

Velikonoční výstavou a jarmarkem přivítají první návštěvníky na hradě ve Šternberku. „Nabídku letošních akcí na konci dubna rozšíříme o čarodějnickou noc pro dospělé. Novinka je i květnový svatební veletrh. Na něm představíme vše, co k veselkám neodmyslitelně patří,“ uvedla šternberská kastelánka Helena Gottwaldová.

Před časem mobiliář hradu obohatily vzácné lichtenštejnské tapiserie a správci Šternberka jednají o zapůjčení dalších předmětů ze sbírek původních majitelů, kterým hrad patřil do roku 1945.
Ve Šternberku se chtějí letos více zaměřit na nejmenší návštěvníky. Proto poprvé připravili tematicky zaměřené výlety pro děti ze základních a mateřských škol, které představí hrad jako místo plné zajímavých aktivit.

Velký úklid se po zimě chýlí ke konci také na zámku v Úsově. Návštěvníci mohou nově vystoupat na ochoz, který se stane součástí prohlídkového okruhu. Přes sezonu plánují na Úsově také otevření podzemních prostor, kam se zatím turisté nemohli podívat.

„Vlašimský palác, kde je zábavná expozice pod názvem Hádanky pánů z Vlašimi, se rozšíří o tajemné hradní bludiště ve sklepních prostorách. V bludišti budou číhat na návštěvníky nadpřirozené hradní bytosti. Rádi bychom stihli všechno připravit a otevřít pro návštěvníky ještě do léta,“ řekla kastelánka zámku Eva Třísková.

Zámecká poezie

Zámek v Náměšti na Hané uvítá už na konci března školáky, kteří se při prohlídce dozví vše o velikonočních svátcích a vyrobí si velikonoční ozdobu. Oficiální zahájení sezony je připravené na 3. dubna. Na zámku nechystají významnější změny v prohlídkových trasách. Lidé se i letos mohou těšit na oblíbené pohádkové večerní prohlídky. Program obohatí divadélko pro děti a večer s poezií.