Živé Krakonoše na česká náměstí

Zpěvák, moderátor a bavič Vladimír Hron glosuje události předchozích dní.

Kokain v sídle OSN

Šestnáct kilogramů kokainu z Mexika kdosi omylem poslal do newyorského sídla OSN. Ve dvou taškách s falešným nápisem OSN. Cenu narkotik odhadují na více než osmatřicet milionů korun.

Zásilka putovala přes logistické centrum firmy v Cincinnati ve státě Ohio. Protože na ní nebyla žádná adresa, domnívali se zaměstnanci dopravní společnosti, že nejlepší bude doručit ji do sídla mezinárodní organizace.

Hron se ptá, zda to bylo vůbec omylem? „Nebyla to cílená zásilka? Jestli to spíš omylem neotevřel někdo jiný,“ spekuluje.

Vedení Fidlovačky

„Když vidím, co politici u nás nebo ve Spojených státech předvádějí, ať už v sídle OSN, nebo Evropského parlamentu, tak mám někdy pocit, že buď kouří divné věci, nebo si občas přepudrují nos něčím podobným,“ říká moderátor. Herečka Eliška Balzerová by se ujala vedení pražského Divadla Na Fidlovačce, pokud Tomáše Töpfera zvolí od 1. září ředitelem Divadla na Vinohradech. Elišku Balzerovou si jako ředitelku dovede Vladimír Hron představit. A rád by pod jejím vedením hrál, podle něho je fantastická herečka. „Tomáš Töpfer na Fidlovačce dokázal, že je schopným principálem, tak co si víc přát, než aby oběma jejich angažmá vyšla. Pokud se tak stane, přeji novoředitelce Elišce Balzerové i panu řediteli Tomáši Töpferovi hodně štěstí a úspěchů do nové práce,“ vzkazuje.

Výročí pádu letadla

Před čtyřiceti lety 26. ledna se u Srbské Kamenice na Děčínsku zřítilo letadlo. Sedmadvacet pasažérů včetně posádky zahynulo, pád z více než deseti kilometrů přežila jen letuška jugoslávských aerolinií Vesna Vulovičová. O leteckou havárii se Vladimír Hron už v minulosti zajímal.

„Dokonce prý byla konspirační teorie, že letadlo sestřelila naše protiletecká ochrana, což vyvrátili. Ale konspirační teoretici určitě věří, že je možné, že letadlo sestřelilo UFO. Podle posledních výzkumů a podle základních zpráv byla na palubě letadla bomba. Šlo o první teroristický čin nad naším územím. Ta dáma, která přežila, se chtěla vrátit k létání záhy poté, co přežila katastrofu, ale zakázali jí to, což mně přišlo zvláštní. Takové lidské hrdinství by se mělo kvitovat, já bych ji zpátky pustil, v Guinessově knize by byla hned dvakrát,“ říká Vladimír Hron. Vesna Vulovičová je zapsaná v knize rekordů jako jediný člověk, který přežil pád z takové výšky.

Nový děkan v Plzni

Plzeňská právnická fakulta má nového děkana. Povede ji Jan Pauly z katedry soukromého práva. Od září 2009, kdy se provalily aféry s rychlostudenty, se na postu děkana vystřídali už tři lidé.

Fakulta loni přišla o akreditaci na doktorské studijní programy, má pozastavené oprávnění udělovat titul JUDr. a usiluje o prodloužení akreditace na klíčové magisterské i bakalářské obory.

„K této tematice se úplně vyjadřovat neumím, protože sám o sobě jsem nikdy tak rychle školu nestudoval. Ale myslím, že už by měl být udělaný nějaký rozhodný, a hlavně transparentní krok. V této zemi se všechno děje tak podivně a tak dlouze, že než se stane, co se má stát, lidé zapomenou, proč se to děje. A to je to, co mě nejvíc děsí na všech kauzách, které v této společnosti jsou,“ říká Vladimír Hron.

Ovoce do škol

„Ovoce do škol ano, každý den, a pokud možno děti naučit vůbec konzumovat více ovoce a zeleniny,“ ztotožňuje se s programem, na který v příštím školním roce půjde z rozpočtu dvacet milionů korun a Evropská unie přidá dalších třiapadesát milionů. V Česku funguje třetí školní rok a letos se do něho zapojilo přes tři tisíce základních škol.

„Dnešní trend fast foodů a prapodivných stravovacích návyků je alarmující,“ konstatuje Vladimír Hron a přiznává, že bojuje se stravovacími návyky svých dětí.

„Jestli nechceme vypadat v uvozovkách jako Američané, tak by s tím měla společnost hodně rychle něco dělat, a ovoce a zelenina do škol, to je to nejmenší,“ dodává.

Cohen po letech

Old Ideas, dvanáctou studiovou desku, vydává po osmi letech Leonard Cohen. Sedmasedmdesátiletý kanadský písničkář na ni natočil deset nových skladeb a předznamenal je singlem The Darkness.

„Leonard Cohen se vrací s deskou, kterou nazval úžasně. Staré nápady. Vzhledem k tomu, že Leonard Cohen měl vždycky fantastické nápady, věřím tomu, že i ty staré budou výborné. Jestli mám mezi staré Cohenovy nápady počítat takové perly, jako byly Suzanne, Who by Fire nebo First nebo We Take Manhattan, tak bych si hrozně přál, aby nová deska vypadala podobně,“ říká Vladimír Hron. Rád si ji poslechne.

Krakonoš v Jilemnici

Obří sněhová socha sedícího Krakonoše bdí nad Masarykovým náměstím v Jilemnici. První Krakonoš tam stál už v roce 1909. Asi patnáct let je autorem jilemnických Krakonošů tamní výtvarník Josef Dufek.

„Nejen náměstí v Jilemnici, ale náměstí v mnoha českých městech by měla hlídat hodně
veliká socha. A možná lépe by bylo, kdyby byl Krakonoš živý a hlídal to tam doopravdy. Mám pocit, že v mnoha českých městech se děje tolik nepravostí, že by se měli ať už Krakonoš, nebo blaničtí rytíři, nebo svatý Václav probrat a trošku se společností zatřást,“ doporučuje Hron.