Život v údolí otravují stovky kamionů

Silnici vedoucí malebným údolím Ohře z Kyselky do Karlových Varů drtí kola stovek kamionů, které tudy každý týden projedou.

A nejen to. Hluk a zplodiny z nákladních aut nepřetržitě dosedají na krajinu a místním lidem otravují život. Aš již těm v Šemnici, kde společnost Golem provozuje parkoviště kamionů s myčkou, nebo lidem v sousední Kyselce, kde se na kamiony nakládají minerální vody Mattoni.
„Hluk je tady příšerný, navíc při zimních inverzích se u nás drží smrad z výfuků kamionů. Nemůžeme otevírat okna. Je to hrozný,“ říká asi třicetiletá žena z Kyselky.
Její stesky vzápětí potvrzuje několik dalších oslovených lidí, včetně Magdy Formánkové, která bydlí v domě přímo u silnice.
„Náš barák se úplně klepe. Nejhorší je to v létě v noci, kdy kvůli rámusu nemůžeme spát. Řidiči totiž na nikoho neberou ohledy. Ale ani teď v zimě to není dobré, pořád cítíme výfukové plyny,“ říká.
Při dosud posledním sčítání dopravy v roce 2005 úřady evidovaly na silnici v úseku od Kyselky do Karlových Varů v průměru 1515 těžkých nákladních aut denně! Sedmička nyní provedla vlastní sčítání přímo v Kyselce, a to záměrně v zimě, kdy je zde kvůli nižší spotřebě minerálních vod jejich provoz nejslabší. V běžnou pracovní dobu jsme zaznamenali v průměru dvanáct kamionů za hodinu, což představuje více než sto kamionů denně. V létě se jejich počet znásobí.
„Pro Karlovarské minerální vody je tento způsob dopravy bohužel nejlevnější. Firma jen využívá toho, co jí stát dovoluje,“ říká Pavel P. Ries, autor synopse o zkáze lázní Kyselka.
Alespoň částečným řešením by podle něj bylo zpoplatnění tohoto silničního úseku. „Určitě by to údolí mezi Karlovými Vary a Kyselkou, které patří mezi nejkrásnější přírodní celky podél celé Ohře, trochu pomohlo.“ Problém s intenzivní dopravou minerálek a zároveň ochranou zdejší unikátní přírody už kdysi vyřešil Heinrich Mattoni, který za obrovské peníze vystavěl železniční vlečku z Kyselky do Vojkovic. Do roku 1932 vlečka sloužila i osobní dopravě, poté už jen pro přepravu minerálek. V devadesátých letech minulého století však Karlovarské minerální vody její provoz ukončily. Proč? Na dotazy Sedmičky společnost nereagovala.