Žižkovský Olympos a jeho báječná zahrada

Řecká taverna na Žižkově začínala se 13 stoly, nyní jich má přes stovku

Řecká taverna na Žižkově začínala se 13 stoly, nyní jich má přes stovku Zdroj: Libor Budinsky

Zatímco „itálii“ dneska vaří v Praze už kde kdo, řecké taverny nám stále chybí. A přitom řecká kuchyně patří k těm nejzdravějším na světě (údajně je dokonce v první pětici), konzumuje se hodně ryb, plody moře, zelenina a spousta olivového oleje. Navíc je jednoduchá (škarohlídi tvrdí, že až nudná), lehká a osvěžující.

Nedaleko žižkovské věže stojí už třináct let řecká restaurace Olympos, kterou si zákazníci oblíbili především kvůli její úchvatné zahradě vytvořené ve vnitrobloku. Tak příjemný prostor plný vzrostlých kaštanů hned tak nenajdete (a dobrá zpráva pro maminky s dětmi: je zde také malé dětské hřiště).

Divoké pampelišky

Olympos je koncipována jako tradiční řecká taverna, která má uspokojit co nejvíce hostů (začínali se 13 stoly, dnes jich mají přes stovku, ale nebojte, číšníci fungují perfektně). Není tak gurmánsky vypilovaná, jako třeba dejvická Kavala (obě vlastní a vedou Řekové), ale najdete v ní široký výběr řecké klasiky, včetně několika velmi zajímavých lahůdek. V příjemném stínu a chládku si můžete vybrat jak ze stálého lístku, tak z denní nabídky, kam jsou zařazeny hlavně novinky a letní speciality.

Pokud máte rádi experimenty, zkuste třeba salát z divokých pampelišek (bohužel se musí z Řecka dovážet zamražené), který je mimořádně zdravý, protože čistí zažívací ústrojí. Pro méně dobrodružné povahy je zde letní salát Taverna, připravený ze špenátu, rukoly, polníčku a sušených rajčat či výtečný salát s kousky chobotnice osmažené v těstíčku. Perfektní volba pro horký letní večer. Stejně jako pečené pikantní papriky plněné sýrem, malý řecký zázrak, který mě nikdy neomrzí. Velmi chutná byla také slavná jikrová pomazánka taramasalata.

Rybářské sardinky

Z hlavních jídel si můžete vybrat z velmi široké nabídky, od grilovaných mas či ryb, až po věhlasné řecké speciality, jako jsou plněné lilky, jehněčí stifado či vyhlášené kleftiko (pečené maso se zeleninou). Právě jmenovaná jídla jsem chtěl v Olymposu původně ochutnat, ale kvůli horkému letnímu podvečeru a vínu vybranému k předkrmům jsme nakonec zvolili lehčí verzi (na doporučení číšníka jsme vyzkoušeli víno z ostrova Santorini, které bylo příjemně ovocné, ale současně plné a vyvážené – v Olymposu mají pouze řecká vína v cenách od 350 korun, můžete zkusit také rozlévatest né víno – půllitrový džbánek za 130 až 200 korun).

jídlojídlo|Libor Budinsky

Místo jehněčího masa jsme se tedy rozhodli pro ryby a zeleninu. A vůbec jsme nelitovali. Pečený lilek s paprikou byl příjemný, stejně jako křehké a měkké maso plněných kalamárů (můžete vyzkoušet buď s mořskými plody, nebo se sýrem). Ale nejvíc mi stejně chutnaly „obyčejné“ a často podceňované sardniky, které však patří mezi nejlepší ryby a rybáři v Řecku je milují. Není to nic rafinovaného, ale poctivá a jednoduchá chuť, tedy fígl, na kterém je založena celá řecká kuchyně a kterému vzdává hold také tento podnik.

Olympos je prostě pohodová taverna, která si nehraje na vysokou gastronomii, ale nabízí dobré řecké jídlo v mimořádně příjemném prostředí. Její filozofii ostatně vystihuje i jedno z řeckých přísloví, kterými je vyzdoben jídelní lístek: „Žij dnes, zapomeň na minulost!“

jídlojídlo|Libor Budinsky

Z nabídky

Salát z divoké pampelišky 110 korun, dubový salát s chobotnicí 160 korun, cuketové placky 90 korun, špíz galeos 195 korun, pečené pikantní papriky plněné fetou 120 korun
Kontakt: Kubelíkova 9, Praha 3 taverna-olympos.eu/cs

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * * *1/2
sociální zařízení * * *
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

+

část zahrady je vyhřívaná a slouží až do října či listopadu

-

zahrada je otevřena jen do deseti večer, pak se hosté musí kvůli nočnímu klidu přesunout dovnitř

Autor je publicista