Zlatou tretru poběží i Merritt

Na atletickém mítinku v Ostravě se kromě světových sprinterů představí česká oštěpařská špička.

Legendární atletický mítink Zlatou tretru čeká ve dnech 24. a 25. května představení nejlepších světových sprinterů. Alespoň to slibují samotní organizátoři, kteří na tom usilovně pracují.

Nejstarší rekord mítinku patří legendárnímu Kubánci Albertu Juantorenovi, který v roce 1976 trať čtyři sta metrů zdolal časem 44,70 sekund. Tento kvalitní výkon by se v pátek 25. května měl pokusit překonat mistr světa 2009, olympijský vítěz 2008 a lídr světových tabulek 2011 Američan LaShawn Merritt. Ten se na mítinku objeví poprvé.

Souboj atletických hvězd

„To je skvělá zpráva, že Ostrava chystá rychlý běh na čtyři sta metrů. Bude to moje premiéra v Česku, ale slyšel jsem od jiných atletů, že k vám rádi jezdí a publikum je skvělé. Znám hodnotu výkonu, o kterém mluvíme, a rozhodně si troufám na tento čas zaútočit. Chci v Ostravě předvést něco výjimečného,“ vzkázal Merritt z americké Virginie, kde žije. Sprinter má průměr deseti nejlepších časů 44,031. Pod 44,70 se v kariéře dostal už pětatřicetkrát. Kromě toho je i trojnásobný mistr světa ve štafetě na 4 x 400 metrů. V minulém roce získal stříbro na této trati na mistrovství světa v korejském Daegu. „Ideálnější kandidát na překonání legendárního rekordu momentálně ve světové atletice není,“ uvedl za organizátory Alfonz Juck.

Další oznámenou hvězdou Zlaté tretry je mistryně světa Veronica Campbellová-Brownová z Jamajky, která poběží dvě stě metrů. „Loňský výkon Veroniky Campbellové-Brownové 10,76 byl druhým nejlepším časem na světě,“ upozornil Juck na kvality této sprinterky.

Organizátoři rovněž počítají s účastí kompletní skupiny oštěpařů Jana Železného. A sice s ženskou dvojicí Barbora Špotáková, Jarmila Klimešová a mužskou čtveřicí Petr Frydrych, Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch a Tero Pitkamaki.

Minule to stálo za to

Loňský ročník Zlaté tretry byl nadmíru úspěšný. Zúčastnili se jej světoznámí atleti, jako byli Thomas Bach, Maurice Greene, Donovan Bailey, Uwe Hohn, Grazyna Rabsztyn nebo Irena Szewinska. Bylo opět vyprodáno, když do ochozů přišlo na dvacet tisíc diváků. Usain Bolt exceloval vítězstvím za 9,91 na sto metrů. Veronica Campbellová-Brownová zaběhla nejrychlejší stovku historie na území České republiky 10,76. Padly tři výkony roku a osm rekordů mítinku. Čas LJ Van Zyla na 400 metrů překážek 47,66 zůstal výkonem roku 2011.

Hodnotu mítinku vyzvedl později fakt, že na něm startovalo sedm individuálních pozdějších mistrů světa: Blake, Bolt, Greene, De Zordu, Campbellová Brownová, Lysenková, Abakumovová) a dalších patnáct medailistů včetně štafet.