Zlatý lev Filipíncům

Lav Diaz svým artovým filmem porazil v Benátkách řadu slavnějších kolegů.

Lav Diaz svým artovým filmem porazil v Benátkách řadu slavnějších kolegů. Zdroj: reuters

Čtyřhodinové filipínské drama Žena, která odešla vyhrálo letošní Benátky. Třiasedmdesátý ročník nejstaršího filmového festivalu světa vynesl cenu také novince Toma Forda či herečce Emmě Stoneové.

V únoru na Berlinale získal nejznámější filipínský filmař současnosti Lav Diaz cenu za inovaci díky svému osmihodinovému opusu Ukolébavka pro bolestné tajemství.

Jeho aktuální novinka Žena, která odešla, trvající na Diazovy obvyklé standardy pouhých 226 minut, o víkendu dostala v Benátkách sošku nejcennější, Zlatého lva. „Je to cena pro mou zemi, pro Filipínce a jejich boj,“ uvedl 57letý Diaz poté, co ocenění převzal z rukou režiséra posledních bondovek Sama Mendese. Černobílé drama inspirované povídkou Lva Tolstého vypráví o ženě, která se v roce 1997 po třiceti letech vězení vrací do svého zpustošeného domova.

Diazův snímek v letošní dvacetičlenné soutěži jako jediný zastupoval Asii. Převládaly americké produkce, jedna z nich, smutná romance spojená s melodramatem krvavé pomsty Noční zvířata, byla ověnčena Velkou cenou poroty. Její autor Tom Ford, také známý jako módní návrhář, za ni poděkoval v italštině. Další Američan, Noah Oppenheim, vyhrál Stříbrného lva díky scénáři k filmu Jackie sledujícímu manželku Johna Kennedyho během několika dní po prezidentově zavraždění.

Dystopickou romanci připomínající odvar ze Šíleného Maxe The Bad Batch přijali novináři chladně. Přesto si novinka Any Lily Amirpourové, autorky upírského westernu Sama nocí tmou, odváží z Benátek Zvláštní cenu poroty. Americký úspěch korunoval Volpiho pohár pro herečku Emmu Stoneovou, hvězdu oblíbeného muzikálu La La Land. „Je mi moc líto, že tu nejsem, už proto, že bych věděla, že nejde o vtip mých kolegů,“ vzkázala Stoneová.

Mezi nejpopulárnější snímky soutěže patřila i hořká satira Čestný občan o slavném spisovateli, který se vrací do rodného městečka – díky ní si pohár pro nejlepšího herce odnesl Argentinec Oscar Martínez. Latinská Amerika bodovala i díky Mexičanu Amatovi Escalantemu, který k ceně za režii z Cannes za film Heli přidal cenu za režii z Benátek za film o sexu, mysogynii a o homofobii Nezkrocená země. Porota, v níž kromě Mendese zasedly i herečky Gemma Artertonová, Chiara Mastroianniová, umělkyně Laurie Andersonová nebo loňský vítěz Lorenzo Vigas, udělila Lva za režii také Rusovi Andreji Končalovskému za černobílé drama o holocaustu Ráj. Jiný černobílý snímek, francouzsko-německý Frantz o odpuštění po první světové válce, vynesl cenu pro nový herecký talent Němce Paule Beerové, objevu Françoise Ozona.