Zlínem pojede mikulášský autobus

Dva vyzdobené autobusy přivezou Zlíňanům nadílku s Mikulášem, čerty a anděly.

Mikulášská jízda dvou kloubových autobusů městské dopravy se může stát v neděli 4. prosince cílem vycházek lidí ve Zlíně, Otrokovicích a Želechovicích nad Dřevnicí. Rodičům s dětmi stačí přijít ve správnou dobu na správnou konečnou stanici, aby se setkali s Mikulášem a jeho družinou. Děti, které řeknou básničku nebo si jinak svým dobrým chováním získají Mikulášovu přízeň, mohou dostat drobné dárky. A všichni se mohou s anděly i čerty zadarmo povozit.

„Mikulášskou jízdu jsme uspořádali poprvé vloni a hned byl o ni mimořádný zájem. Už bezprostředně po jejím skončení nám bylo jasné, že v ní budeme v dalších letech pokračovat,“ říká Josef Kocháň, ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice, která oba mikulášské autobusy vypravuje. Na pestrém programu se podílejí rovněž Městské divadlo Zlín, Rádio Zlín, město Zlín a sponzoři.

Vyzdobené autobusy vyjedou krátce před devátou hodinou a budou projíždět podle zvláštního jízdního řádu po hlavních trasách městské dopravy. Na konečných budou mít vždy asi dvacetiminutovou zastávku s programem. Návrat mikulášských autobusů do vozovny plánují dopravci po šesté večer.

Mikulášské autobusy budou řídit Věroslav Horák jako čert a anděl Ivana Hurtová. Moderátorem programu bude Marek Toman z Rádia Zlín. Ozvučení obou autobusů bude propojeno, takže cestující uslyší stejné průvodní slovo.

Dva autobusy, jeden Mikuláš

Mikuláš ale bude jen jeden a bude oba autobusy při své dopravě střídat. „Jdu do toho s chutí. Loni jsme byli v obležení dětí celý den. Těším se. Doufám, že vyjde počasí,“ říká řidič Věroslav Horák.

Mikulášské jízdy znají už řadu let i obyvatelé několika dalších českých měst. Zlín se nechal inspirovat podobnou akcí v Hradci Králové. V loňském roce vyjel z vozovny dopravní společnosti ve Zlíně mikulášský vůz, vloni to byl trolejbus, poprvé v historii. Zájem lidí tehdy pořadatele zaskočil, a tak musela dopravní společnost už na druhou mikulášskou zastávku poslat z vozovny jako posilu ještě jeden autobus. Už někdy kolem poledne se narychlo v supermarketech dokupovaly další cukrovinky, aby bylo dětem co rozdávat.

MIKULÁŠSKÝ AUTOBUS

Autobus pojede v neděli 4. prosince.

Zastávky:

* Jižní Svahy - Kocanda (9.18-9.41; 16.03-16.25)
* Bartošova čtvrť (10.02- 10.26; 17.40-17.56)
* Příluky (10.36-11.03)
* Jižní Svahy - Středová (11.27-11.52; 16.34- 16.55)
* Sportovní hala (12.02- 12.36; 17.05-17.25)
* Otrokovice, Společenský dům (13.16-13.51)
* Otrokovice, železniční stanice (14.01-14.26)
* Želechovice, náves (15.06-15.33)