Zlínský soud poslal podvodníka na osm let do vězení

Podvedl tisíce tisíce lidí a připravil je o více než sto milionů. Od soudu dnes odešel Michal Kašpárek s osmiletým nepodmíněným trestem.

Krajský soud ve Zlíně dnes dopoledne odsoudil k osmi letům vězení za rozsáhlé podvody Michala Kašpárka, jehož firma Interpreter Investments si půjčovala od lidí peníze a slibovala jim až čtyřicetiprocentní úrok. Důvěřivci však už své peníze nikdy neviděli. Kašpárek okradl přibližně dva ticíce lidí o více než sto milionů korun. Rozsudek měl u Krajského soudu ve Zlíně padnout už v úterý, ale soudkyně Iveta Šperlichová se při čtení jmen podvedených nedostala na konec seznamu. Udělalo se jí špatně a rozsudek byl odložen na středu.

Firma Interpreter Investments si půjčovala od lidí peníze a slibovala jim nestandardně vysoké zúročení vkladů. Aby takto získaný kapitál zhodnotila, poskytovala krátkodobé úvěry s velmi vysokými úroky. Ty se pohybovaly ve výši mezi sto třiceti a téměř čtyřmi sty procenty.

Kašpárek odešel od soudu s desetiletým trestem už loni, ale Vrchní soud v Olomouci verdikt po jeho odvolání zrušil a případ vrátil do Zlína. Krajský soud však dospěl ke stejnému závěru jako před rokem. „Nemohlo to fungovat, protože půjčky si brali jen zoufalci a lidé, kteří je nemohli splácet. Jejich záruky měly proto jen účetní hodnotu,“ uvedl před soudem žalobce Martin Brzobohatý.

Obhájce obžalovaného Vít Burša však navrhoval, aby byl Kašpárek zproštěn viny. „Neexistuje důkaz, že by chtěl někoho podvést. Prostě se mu nepodařilo dotáhnout podnikatelský záměr do úspěšného konce. Nebylo to kaskadérské podnikání,“ argumentoval ve své závěrečné řeči Burša. Soud však nakonec uznal Kašpárka vinným a poslal ho na osm let za mříže. Proti rozsudku se může znovu odvolat.

Podvedených nakonec může být daleko více, než je uvedeno ve spisu. Podle sdružení Spartakus, které zastupuje lidi, které Kašpárek napálil, se může číslo vyšplhat až na jedenáct tisíc.