Zlobivý muž českého internetu spouští další globální projekt

CDN77

CDN77 Zdroj: CDN77

Zlobivý muž českého internetu Zdeněk Cendra spouští už druhý projekt, se kterým by chtěl uspět na zahraničních trzích. Po rychle rostoucím CDN77, které míří k milionovým dolarovým tržbám, odstartoval 10Gbps.io. S tímto produktem minimálně v první fázi cílí na západní Evropu a Spojené státy a chce tamním zákazníkům nabídnout dedikované servery s nesdíleními desetigigabitovými porty.

„Tak 10 let zpátky byla inovace, když měl server 1Gb port místo klasického 100Mb. Myslíme si, že cena a potřeby zákazníků jsou v bodě, kdy má smysl dodávat servery s nativním 10Gb nebo 2x10Gb spojem pro každý fyzický server,“ vysvětluje Cendra důvody, kterého ho k dalšímu projektu vedly.

10Gbps.io tedy nabídne zákazníkům fyzický server běžící v datovém centru, které Cendrův podnik využívá, s rychlou a vyhrazenou linkou. Společnost nabízí tři možné plány využití: neomezený tok dat přes 10Gb spoj, neomezený tok přes 5Gb spoj a neomezený tok přes 10Gb při omezení objemu na 300 TB na měsíc.

Do roka stovky serverů

Nová Cendrova společnost v současné době působí ve dvou datových centrech, konkrétně v Praze (TTC) a Atlantě (TelX), a zákazníkům ze Spojených států a Evropy garantuje odezvu do 30 milisekund. „Disponujeme celkovou operační sítí o kapacitě 400 Gb za sekundu,“ doplňuje Zdeněk Cendra.

10Gbps.io chce v brzké budoucnosti přidat další lokality. V Americe po Atlantě na 90 procent počítá s umístěním v Chicagu a následně přibyde také Los Angeles. V Evropě se pak systém rozroste o další lokalitu na západ od Prahy, nejspíše Amsterodam nebo Frankfurt. Tedy o místa velkých internetových uzlů. „Cílem je obsloužit Evropu ze dvou a USA ze třech míst,“ vysvětluje Cendra.

Cílem je během prvního roku prodat 200 serverů v Evropě a 250 ve Spojených státech.

Mladý podnikatel by chtěl během prvního roku fungování prodat kolem dvou stovek serverů v Evropě a 250 ve Státech. „To je obrat řádově jednotky milionů korun měsíčně,“ počítá Cendra. „Bude to pro nás jeden z důležitých kanálů, jak tvořit marži. Celý tento byznys funguje až s větším množstvím zákazníků, kdy se konektivita v podstatě rozkládá mezi více účastníků. Respektive čím více máme klientů, tím větší máme na jednom z nich marži.“

Slibný projekt prozatím registruje více zájemců ze zámoří. Služba běží druhý měsíc a provozně je údajně v plusu a má první platící zákazníky.

„V cizině je 10Gbps providerů několik, spíše jednotky. Obecně to ještě není rozebraný trh jako u běžných dedikovaných serverů. Nebude to pro nás další turbo byznys, jako kdybychom stavěli nějakého telekomunikačního operátora, ale je to nerozebraná oblast, což nás baví.“

Kvalita z Česka

Cendra věří, že v zahraniční konkurenci dokáže obstát díky kvalitním službám. Dle jeho průzkumů a tvrzení nejsou v cizině služby a servis k serverům tak daleko jako v České republice. „U nás je poměrně běžné, že provider nabízí perfektní služby za jednu transparentní měsíční fixní cenu. V zahraničí toto není tak vyzrálé a spousta poskytovatelů si nechává platit za každý restart či hardwarový servis, což se zákazníkovi prodražuje.“

Pro Zdeňka Cendru je spuštění 10Gbps.io logickým rozšířením jeho dlouhá léta fungující společnosti SuperHosting. „Těžíme z technického zázemí a lidí SuperHostingu,“ říká. „Je to další z vertikál, jak zvýšit tržby z ciziny a snížit vazbu na zákaznický kmen v Česku.“

10Gbps.io nabízí nejnovější verze serverových systémů (VMware, Linux, Windows a další dle zákazníka), server nainstaluje do dvou hodin od zaplacení, opravu slibuje zajistit rovněž do dvou hodin, k dispozici je nonstop podpora a doba závazku je stanovena od jednoho měsíce. Serverů firma nabízí několik, od 1U po 4U varianty. Kombinovány jsou tradiční SATA disky a SSD modely. Ceny začínají na 674 eurech za měsíc.

Zdeněk Cendra se jeví téměř jako hyperaktivní člověk. Vedle zahraničních služeb CDN77 a 10Gbps.io a tuzemského SuperHostingu rozvíjí také komerční internetový uzel Peering.cz.