Zloději na Berounsku mají největší zájem o škodovky

Žádné auto, které majitel neparkuje v zamčené garáži, není zcela v bezpečí. Přesto policie ve spolupráci s pojišťovnami vytipovala, o které značky mají zloději největší zájem.

Obecně jsou nejvyhledávanějšími auta značky Škoda. Na Berounsku tomu podle mluvčí berounské policie Marcely Pučelíkové není jinak. Důvodů je několik. Zaprvé na Berounsku je škodovek nejvíc ze všech značek. Z celkového počtu 64 532 v regionu registrovaných aut tvoří dokonce čtvrtinu. Navíc podle odborníků nemají starší auta z Mladé Boleslavi příliš kvalitní zabezpečení. Která ze škodovek znamená pro majitele největší riziko? Nejkradenější je model Octavia, za ním následuje Felicia a na třetím místě pak Fabia. „Zloději amatéři se ale zaměřují na staré favority, do kterých se snadno dostanou. Většinou jim stačí, že se jen přemístí z místa na jiné místo,“ podotkla Pučelíková.
Po škodovkách jsou mezi zloději oblíbené také značky Volkswagen, Ford, Opel a Renault. „Jde o značky, kterých na našich silnicích jezdí nejvíce,“ řekl tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. To potvrzují i statistiky. Například Ford je na Berounsku druhým nejužívanějším autem, Renault čtvrtým a Opel pátým. Třetí příčku v počtu registrovaných aut na Berounsku zaujímá Peugeot. Právě francouzská auta mezi zloději nejsou tolik oblíbená. Stejně jsou na tom modely asijské výroby.
Neznamená to ale, že se nekradou vůbec. Podle Pučelíkové někdy přes noc zmizí i jinak „bezpečné“ značky. „Většinou to jsou krádeže na objednávku. To pak zmizí třeba několik renaultů. Na zakázku zloději kradou luxusní vozy, které končí v cizině,“ tvrdila Pučelíková.