Zmatečný obraz krize sebestředného filmaře

S tváří anděla

S tváří anděla Zdroj: cinemart

Michael Winterbottom je plodný, pestrý a energický režisér, který je schopný natočit biografie originální jako Nonstop party i tradiční jako Král ze Soho, formálně inovativní filmy jako Everyday, natáčený pět let ve stylu Chlapectví, silné politické dokudrama Cesta na Guantánamo i bláznivé, ale chytré komedie jako Tristram Shandy.

Ve své novince S tváří anděla se inspiroval skutečným případem Amandy Knoxové, americké studentky obviněné z vraždy své britské spolubydlící během studií v Itálii (nedávno zproštěné obžaloby). Výsledek ale kvality výše zmíněných filmů nedosahuje.

Fiktivní verzi slavného případu sleduje evropský filmař Thomas (slabší Daniel Brühl), aby podle něj vytvořil svůj comeback. Pomáhá mu americká novinářka (dostačující Kate Beckinsaleová), díky níž chvíli pozorujeme zajímavý mediální cirkus kolem procesu. Místo rozčilené satiry dnešních médií či dramatu o svodech a dopadech násilí se ovšem Winterbottom překvapivě nejvíc zajímá o osobní krizi nepříliš sympatického hlavního hrdiny. Tu mu pomáhá překonat nevinná mladá studentka v přirozeném podání modelky a herečky Cary Delevingneové. To, že se ve filmu hojně cituje Dante, ale neznamená, že musí být hluboký.

Naopak, ukázky z Božské komedie jen zvýrazňují povrchnost a nepřesvědčivost příběhu, který hledá vykoupení a smysl v banalitách o kráse, andělech a ztrátě. Thomase na jeho cestě očistcem v malebných uličkách Sieny doprovází pár podivných postaviček, jako je například italský blogger, který tvrdí, že zná pravdu. O vyřešení případu tu ale nejde a také se ho nedočkáme.

Sebedestruktivní fáze Thomasova života zahrnuje braní drog a problémy s určováním rozdílu mezi realitou a často bizarně nevkusnými nočními můrami. Hranice mezi nimi je záměrně rozmazána i pro diváky, z čehož vzniká jen nepříjemný chaos. Metaroviny filmu o vzniku filmu a tvůrčí krizi jen dál kalí obsah, v němž se dala najít zásadnější témata, než je dočasné zhroucení jednoho sebestředného umělce.

S tváří anděla
(drama, Velká Británie/ /Itálie, 101 minut)
Režie: Michael Winterbottom
Hrají: Daniel Brühl, Cara Delevingneová, Kate Beckinsaleová
Hodnocení: 30 %