Znovuzrozený Defender se poprvé ukázal světu

Land Rover DC100

Land Rover DC100 Zdroj: Land Rover

Land Rover ukázal měsíc před představením na autosalonu ve Frankfurtu první snímky nástupce legendárního modelu Defender. Automobilka chce na konceptu nazvaném DC100 otestovat reakce veřejnosti na nový vzhled terénní ikony.

Společnost dnes také potvrdila, že nástupce Defendera půjde do výroby v roce 2015. Současný model přitom skončí o dva roky dříve, kdy jej zastaví bezpečnostní předpisy. „Nahrazení Defendera je jedním z nejnáročnějších úkolů ve světě automobilového designu, ů prohlásil šéf designu Land Roveru Gerry McGovern. Dodal, že koncept není připraven na výrobu, má být pouze jakousi první ochutnávkou pro příznivce značky.

Pro úspěch nového Defendera je nezbytné, aby automobilka dobyla zpět ztracené Africká trhy a Austrálii, z nichž ji postupně kvůli špatně spolehlivosti vytlačily konkurenční Toyota a Mitsubishi. Firma odhaduje, že světový trh s terénními užitkovými vozy dosahuje objemu 3,3 milionu vozů ročně, Defender z něj ale loni ukrojil pouze 18 500 aut.

První vizualizace Land Roveru DC100První vizualizace Land Roveru DC100 | Land Rover

Manažeři Land Roveru se zatím nerozhodli, kterou platformu pro DC100 použijí. Ve hře je vývoj zcela nové konstrukce, uvažuje se ale i o platformě T5 ze současných modelů Discovery a Range Rover Sport, která je sice těžká, ale zároveň velmi odolná.