Zpěváci se chystají na Barborku

Na Stonavské Barborce, která bude už za měsíc, chce dívčí trio z Karviné obhájit prvenství.

Potřetí se ve stonavském Kulturním domě uskuteční Mezinárodní soutěž pěveckých ensenblů Stonavská Barborka. Prvenství ve své kategorii bude obhajovat i pěvecké trio z Karviné Barbora Libiegerová, Dominika Škrabalová a Nela Martinková. Loni vyhrálo, i když to dívky samy nečekaly. Byla to jejich vůbec první soutěž. V mezinárodní konkurenci by děvčata chtěla své vítězství obhájit.
„Loni jsme spolu zpívaly teprve první rok. Zkušeností jsme tehdy ještě moc neměly. Několik vystoupení před soutěží nám, abychom si zvykly na publikum, zařídila naše učitelka Karina Grimová. Právě jí jsme vděčné za tak kvalitní přípravu,“ řekla Nela Martinková.

Hosté z Ostravy i z Japonska

Kromě zpěvu si ale soutěžící mohou kvalitní hudbu i poslechnout. „Hosty koncertu bude Žesťové kvinteto Janáčkovy filharmonie Ostrava a brněnský vokální soubor Affetto. Návštěvníci velkého finále se také mohou těšit na recitál japonské mezzosopranistky Miki Isoch,“ informoval tajemník soutěže Stonavská Barborka Josef Melnar. Nejen soutěžící a hosté, ale také porota bude mít mezinárodní složení. Po boku českých porotců v ní zasednou zástupci Polska, Slovenska, Rakouska či Německa.
Nejvyšším ohodnocením celé soutěže je Cena Stonavské Barborky. Cena z keramiky a kovu, jejíž výška přesahuje půl metru, se již nyní vyrábí v Ateliéru Hrubý. „Novinkou je také Cena Českého rozhlasu Ostrava, konkrétně poukaz na čtyřhodinové natáčení v rozhlase, což je pro soutěžící velká motivace,“ dodal Melnar. Kromě cen si soutěžící odnesou i spoustu hezkých vzpomínek a zážitků. „Těšíme se na raut. Minulý rok byl vynikající krabí salát. Uvidíme, co nám nachystají letos,“ vtipkovala zpěvačka Martinková.
Stonavská Barborka se koná od pátku 4. do neděle 6. prosince.