Zvířecí ostny mohou být inspirací pro vývoj lékařských nástrojů

Urzon

Urzon Zdroj: Profimedia.cz

Severoamerický hlodavec podobný dikobrazům poslouží odborníkům jako inspirace při vývoji modernějších lékařských nástrojů. Vědci, kteří zkoumali ostny urzona kanadského, totiž zjistili, že snadno pronikají skrze kůži do svalu i díky mnoha zpětným háčkům. Tento poznatek se prý dá využít třeba při výrobě jehel nebo operačních nástrojů.

O výzkumu amerického vědeckého týmu pod vedením Jeffreyho Karpa z Harvardovy univerzity informuje odborné periodikum Proceedings vydávané americkou akademií věd.

Urzon kanadský je hlodavec, který má na hřbetě až 30 tisíc deseti až patnácticentimetrových dutých ostnů. Používá je hlavně k obraně.

Vědci nyní ostny zkoumali pod mikroskopem a zjišťovali, jak funguje důmyslný systém zpětných háčků. Díky nim ostny snadno pronikají do těla vetřelce a velmi nesnadno se vytahují. Pracovali přitom i s přesnými kopiemi ostnů vyrobenými z polyuretanu, které testovali třeba na svalovině zvířat.

Schopnost napodobit systém zpětných háčků u urzonů může brzy mít i praktické uplatnění. Výrobci mohou inovace ze zvířecího světa uplatnit třeba při vývoji nových typů jehel, jejichž vpichy budou pacienty méně bolet. Nová inspirace by mohla ovlivnit i výrobu chirurgických nástrojů určených třeba pro laparoskopické operace.