Akcie, měny & názory Martina Holmana: Rychlost není vždy nejdůležitější

Tisk dolarových bankovek, ilustrační foto

Tisk dolarových bankovek, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Tisk českých bankovek
2
Fotogalerie

V dnešní rychlé době se může zdát, že více než kdy jindy platí ono mnohdy s úsměvem na rtech pronášené „trade first, ask later“. S masivním nárůstem počtu drobných investorů, jejichž jediným zdrojem informací jsou sociální sítě, dostává spekulace na kapitálových trzích úplně jiný rozměr.

Žijeme v době, kdy centrální banky tisknou každý týden nové a nové peníze. V kombinaci s negativními úrokovými sazbami má pak jakýkoli pozitivní výnos cenu zlata. Nikdo nechce zůstat v hotovosti a každý druhý na pavlači, respektive právě na oněch sociálních sítích a v internetových diskuzích, mluví o nevyhnutelné inflaci.

Zlato postupně ztrácí pozici jistoty, již mnohdy módně nahrazují kryptoměny v čele s bitcoinem, který skoro každý druhý den překračuje nová maxima. Nedávné zahájení analytického pokrývání segmentu kryptoměn ze stran velikých brokerských domů a vzrůstající zájem investičních fondů o tato aktiva pak byly poslední kapkou, která utvrdila laické investory, že příběhy o pohádkovém zbohatnutí studentů informačních technologií z vysokoškolských kolejí nejsou výmyslem. Jen musí být člověk v investici mezi prvními, a proto klíčovou roli hraje čas.

Jakákoli zmínka o určité společnosti nebo produktu z úst slavných influencerů může v současné době vyvolat masivní vlnu nákupů akciových titulů, o kterých si nikdo nic předem nezjistil. Zda má vůbec nějaké zaměstnance, zda nemá náhodou sídlo v plechové boudě na předměstí, či zda dokonce nedošlo k nechtěné záměně jména dané společnosti.

A sílu sociálních sítí si začínají uvědomovat a využívat už i různí podvodníci, kteří uměle vyvolanou hysterií kolem vybraného titulu poblázní armádu nezkušených investorů, vyženou cenu do vysokých násobků, kde se však již tito nepoctivci stavějí na prodejní stranu.

Proto bych chtěl na všechny apelovat, i když je v digitálním světě rychlost nejdůležitější, nejprve se ptejte a až poté konejte. Předkové na to měli krásné přísloví: dvakrát měř a jednou řež.

Autor je obchodník J&T Banky