České předsednictví je unikátní investiční příležitost

Video placeholde

Přibližně jednou za třináct let dostává členská země EU příležitost chopit se na půl roku taktovky vedení unijní agendy. Nutnou podmínkou úspěšně zvládnuté předsednické role je být kvalitním a připraveným moderátorem a organizátorem. Vyšší úroveň respektu beroucího předsednictví je spojena se schopností dobře vyjednávat, zvláště pokud jde o věcně náročnou agendu, kde shoda mezi aktéry není jednoduchá. Mistrovský kousek pak představuje kompetence suverénního zvládnutí úlohy vizionáře, který na program agendy zařadí téma, které za pár týdnů nevyčpí, a je přínosné pro Unii jako celek i pro vizionářského předsedajícího.

Časování českého předsednictví téměř zaručuje, že předsednická země se nudit nebude. V roli moderátora, vyjednávače i vizionáře se bude snažit zhodnotit aktiva, jež jsou například spojena s dalšími navrženými normami cizelujícími obsah Zelené dohody, které je třeba schválit. Ruku v ruce s tím je zde digitální agenda.

Navržen je nový budoucí fiskální rámec EU, možná též dojde na rozšiřování euro-zóny. Velmi vysoko stojí i sociální témata či pozice EU ve světě. Odolnost Evropy po covidu též nebude v letošním druhém pololetí zapomenuta. Ani vůči potenciální ruské agresi na Ukrajinu nemůže zůstat EU slepou. To vše jsou investiční příležitosti, které mohou být kvalitním průběhem předsednické funkce zhodnoceny.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

Uplatníme-li český pohled na věc, právě nyní si po téměř 18 letech členství připomínáme, že k nám z rozpočtu EU přitekl bilion korun čistého. A další zhruba bilion na nás ve spletitém unijním finančním potrubí do konce této dekády čeká. I přímé finanční toky lze využít smysluplně, či nikoliv.

Schopný předsedající ve svém komplexním záběru umí vést unijní agendu tak, aby průběh tohoto zhodnocování přizpůsobil svým vlastním potřebám, aniž by to bylo na úkor zbytku EU. Zdánlivá kvadratura kruhu je v této disciplíně možná. I proto se s takovým obdivem i po pěti letech vzpomíná na digitalizací opentlené předsednictví estonské.

Autor je ekonom České spořitelny