Co si ANO počne, když bude líp? Babišovci věští katastrofu, když ale žádná nepřijde, mají problém

Andrej Babiš řeční při projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně

Andrej Babiš řeční při projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně Zdroj: Foto Blesk - Jiří Koťátko

ANO, bude hůř! Takové samolepky by Babišovo hnutí mohlo začít distribuovat místo těch původních, kde slibovalo, že bude líp. Přitom ono nejspíše i bude. Jenže pod jinou vládou. Někdejší hegemon se ocitl v opozici a vsadil vše na jednu kartu: že nastane apokalypsa. Jenže ta zatím nepřišla a v příštích dvou letech naopak ekonomové očekávají zlepšení. To věští katastrofu, ale pro opozici. Komentář vyšel na Info.cz.

Zažíváme těžkou dobu. Je logické a správné, aby opozice kontrolovala a kritizovala vládu. Jen to nesmí „přepálit“. Když místo prozíravého varování sklouzne k hyenismu, ke špatně skrývané radosti z vážných problémů země, na nichž doufá získat politické body a její věštby jsou daleko temnější než realita, může se to nakonec otočit proti ní. 

Zdá se, že právě tohle ANO hrozí. Dva pro Čechy zlé roky pro hnutí znamenaly tučná léta a bezpracný růst preferencí. Ale pokud teď bude lidem líp, Babišovi bude naopak hůř.

Nový rok nezačal pro opozici dobře. Centrální banka a ekonomické instituce očekávají rapidní snížení inflace, oživení ekonomiky a růst reálných mezd. Nic z toho by ANO a SPD neohrozilo – kdyby ovšem na politické burze nespekulovaly na pokles akcií České republiky. Pokud se naopak jejich hodnota zvedne, prodělají kalhoty. 

Samozřejmě, jde o archetypální souboj těch, co jsou u moci a těch, co ji doufají získat. První se chovají jako „býci“ a doufají v zisk díky růstu, druzí hrají roli „medvědů“, kteří vydělají na poklesu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!