Dušan Kütner: Hymny nekončí

Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: ctk

Jeden by řekl, že propadák myšlenky Daniela Landy natočit hymnu k nadcházejícímu superkulatému výročí narození Otce vlasti a Čecha jako poleno z rodu Lucemburků, Karla IV., ostatní zájemce o podobnou veřejnou prezentaci odradí. Ale ne. Opak se stal pravdou.

Česká televize tak oslovila vybrané zástupce tuzemské rapové scény s návrhem zhudebnění známých myšlenek a citátů Jana Husa. Vítězové posléze z Mistra Jana udělali v prvním klipu pacienta sedícího na gauči u psychoanalytika, ve druhém si povídá s nádražákem(!) a třetí připomíná jeho zásluhy o háčky a čárky v českém jazyce, takže se zpívá bez nich s důrazem na sykavky a s refrénem „nebejt Vás, tak si ani nezašišlám“.

Oslavné ódy vrcholí ve čtvrtém klipu spojením jména bojovníka za pravdu s vizí husy na pekáči a voláním „my máme hlad“. Zlatej Landa.

Ani Jihomoravský kraj nechtěl zůstat pozadu. Za milion a půl vypustil do éteru třicetivteřinový spot, jehož cílem bylo propagovat krásy jižní Moravy. Výsledek připomíná video uniklé ze sanatoria pro léčbu tance sv. Víta. Amatérsky natočený klip je tvořen nepřirozeně křepčícími osobami od pěti do 99 let s křečovitými úsměvy hrdinů porevolučních řachand Zdeňka Trošky.

Vzhledem ke sloganu „Jižní Morava – místo, kde budete šťastni“ to ale spíše vypadá na předvolební klip Strany za všeobecnou legalizaci marihuany nebo ještě něčeho silnějšího. Vteřina této zhůvěřilosti vyšla Jihomoravany na 50 tisíc, takže se mohou obyvatel jiných krajů uznale ptát: Tak co, kdo z vás na to má?