Dušan Kütner: Správní tvrdí chlapi

Ani pravidelný pohyb vás neochrání před diabetes, pokud jste milovníky gaučingu.

Ani pravidelný pohyb vás neochrání před diabetes, pokud jste milovníky gaučingu. Zdroj: Profimedia

Na internetu lze nalézt řadu webových stránek cílících na „správné tvrdé chlapy“, což si provozovatelé těchto serverů vykládají jako schopnost si bez mrknutí oka prohlížet snímky roztrhaných, rozstřílených či přejetých zakrvavených těl mužů, žen i dětí, to vše proložené patřičnou dávkou porna a sem tam nějakého toho super gólu z lepších lig než té tuzemské.

Zřejmě z těchto řad se rekrutují i diváci nedávno spuštěného kanálu Novy nazvaného Fanda. Svědčí o tom mimo jiné i minulý týden zahájené správní řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která bude zkoumat, zda majitel licence, společnost CET 21, neporušil zákony, když na tomto kanále – a také dříve na Nova Cinema – v nočních hodinách odvysílal film Hostel 2.

Radě se nelíbí zejména pět scén zobrazující deviantní sadistické, sexuálně sadistické či kanibalistické násilí. Posuďte sami podle popisu rady: „Jednalo se o scény, kdy trýznitelé rozřezávají mladému muži zaživa břicho skalpelem a vytahují mu rukama vnitřnosti z břišní dutiny, kdy dochází k umučení studentky Lorny ženou koupající se v její krvi, kdy jeden ze sadistů omylem pořeže týranou dívku rozbrušovačkou v obličeji, kdy dochází k mučení muže formou vivisekce a následnému kanibalismu a kdy se hlavní hrdinka vykoupí za užití sadismu (ustřihnutí penisu zahradnickými nůžkami) vůči původnímu mučiteli.“

Není pochyb o tom, že i tento film měl podle peoplemetrů bezpochyby pár tisíc, možná desítek tisíc diváků. Těm lze vzkázat asi tak zhruba jedno: Svoboda vyjadřování je krásná věc, ale úchylka je úchylka.