Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Platí to i u investic

Vstup společnosti Cardlytics na burzu Nasdaq

Vstup společnosti Cardlytics na burzu Nasdaq Zdroj: Cardlytics

Vstup společnosti Cardlytics na burzu Nasdaq
2
Fotogalerie

Nedávno jsem si vzpomněl na svou procentuálně nejúspěšnější akciovou investici za 12 let, co působím na akciových trzích. Jde o americkou softwarovou společnost Cardlytics, která se zabývá analýzou dat z bankovních transakcí, a to především na platebních kartách, kde Cardlytics vyhodnocuje vzorce spotřebitelského chování. Mezi jejich klienty patří jak banky samotné, tak marketingové společnosti či prodejci zboží a služeb. Ti si platí za reálná data o tom, za co, kde a kdy lidé utrácejí, případně jak se mění vzorce jejich chování.

Cardlytics vstoupila na Nasdaq formou IPO za 13 dolarů za akcii začátkem roku 2018. Její akcie jsem si nakoupil až na jaře 2019 za necelých 18 dolarů. Firmě se dařilo, klientů houfně přibývalo, tržby dynamicky rostly, a v některých kvartálech se dokonce i dostala do malého zisku. Na to vše samozřejmě reagovala i cena akcií. Začátkem roku 2020 se akcie dostaly nad 100 dolarů a chvíli jsem se mohl těšit téměř pětinásobkem původní investice. Moc dlouho to netrvalo, začala pandemie a já si po strmém pádu pod 30 dolarů trhal vlasy. Bohužel jsem nepřikoupil, ale naštěstí jsem nezpanikařil a neprodal.

Následná akciová rally vynesla akcie Cardlytics zpět nad 100 dolarů. Napodruhé jsem už neváhal a pozici prodal za ceny u 105 dolarů. Euforie už na mě bylo přespříliš a akcie Cardlytics se v té době obchodovaly na nesmyslných násobcích. Růst však nebral konce a historické maximum omarkoval začátkem roku 2021 téměř 162 dolary. Od té doby znají akcie Cardlytics až na krátké výjimky pouze cestu dolů. Hlavně proto, že společnosti se nepodařilo dosáhnout ziskovosti, k níž tehdy hospodaření směřovalo, a naopak začala prohlubovat ztrátu na úrovni EBITDA, která šla z 10 milionů v roce 2019 na 57 milionů dolarů loni. Lokální dno našly akcie až pod IPO cenou z roku 2018.

Stojím teď před možností znovu nastoupit za podobné ceny jako před třemi lety, nicméně to nejspíše neudělám. Cardlytics se potýká s řadou problémů. Společnost pravidelně snižuje výhledy na své kvartální tržby, když jejich klienti začali výrazně šetřit. Navíc v záři odejde spoluzakládající CEO a management oznámil úsporná opatření. Současné makroprostředí celou situaci nadále zhoršuje a nezdá se, že by Cardlytics už mělo nejhorší za sebou. Bohužel však šlo o malou část mého osobního portfolia.

Autor je obchodník J&T Banky

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub