Glosa Martina Čabana: Jednání s dírou v kase

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Šéf ČSSD Hamáček před úterním jednáním s Andrejem Babišem řekl, že mu bude do smrti vadit, pokud by byl v čele vlády trestně stíhaný premiér. O pár desítek minut později po schůzce uznal, že Babiš by v čele vlády být mohl. Vypadalo to hloupě. Na druhé straně Hamáčkův požadavek, aby v takovém případě měla ČSSD pod kontrolou buď finance, nebo vnitro, byl krok správným směrem. Ještě lepší by tedy byly finance a vnitro, ale nešť, jedná se dál.

S Babišem v čele vlády už v tuto chvíli pravděpodobně nejde nic udělat, takže ústup lze Hamáčkovi těžko vyčítat. Respektive budou mu jej právem vyčítat někteří delegáti sjezdu, který se usnesl, že stíhaný člověk ve vládě je „zásadní problém“. Hamáček bude muset vysvětlovat, že problémy jsou od toho, aby se překonávaly.

Je ale třeba upřímně doufat v jednu věc – že vládní vyjednávání nebude ze strany ČSSD vedeno primárně s ohledem na stranickou kasu, v níž je díra 40 milionů korun. Tuto motivaci by Andrej Babiš zkušeně a neomylně rozeznal a do poslední mrtě využil.