Glosa Martina Čabana: T jako tradice

Tomáš Czernin

Tomáš Czernin Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek
Tomáš Czernin
3
Fotogalerie

Je celkem zajímavé, že nejurputnější souboje o předsednictví se svádějí v menších stranách. Naposledy se loni zjara fest pobili komunisté, když Vojtěch Filip jen tak tak uhájil své křeslo před Josefem Skálou.

Pár měsíců před nimi předvedli podobně ostrý souboj sociální demokraté mezi Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou. Jinak už je to ale dlouho celkem nuda. ODS pamatuje poslední pořádný střet o předsednictví v roce 2012 mezi Petrem Nečasem a Ivanem Fuksou. Petr Fiala sfoukl v roce 2014 své protikandidáty jako svíčku v prvním kole, od té doby soupeře neměl. V hnutí ANO se o vůdci nepochybuje, o SPD platí totéž. Piráti jedou na vlně úspěchů a přepřahat nepotřebují. Starostové vyměnili ve svém čele Petra Gazdíka za Víta Rakušana rovněž bez výstřelu.

Teď se chystá na předsednický souboj, tuto tradiční disciplínu tradičních stran, TOP 09. Prozatím jsou v poli Markéta Pekarová Adamová a Tomáš Czernin, třeba přibudou další. Je to zdravé, leč pro stranu pohybující se v průzkumech kolem pětiprocentní hranice současně dost riskantní. Hodně záleží na provedení. Strana, jejíž první písmeno v názvu znamená „tradice“, by si s tím poradit měla.